Datum objave: 25. Travanj 2017

Zekanović prozvao gradsku vlast da ne radi ništa za povećanje broja kruzerskih gostiju u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Država je u uređenje gata Vrulje uložila čak 75 milijuna eura, ali bezrazložno jer on sada služi kao parkiralište, a ne pristanište za kruzere, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvoje Zekanović, kandidat za gradonačelnika grada Šibenika. On smatra da je to krivica gradske vlasti iako je riječ o poslu koji obavlja Državna lučka uprava u Šibeniku. „

 

Nešto ne funkcionira, a ovo bi trebao biti prioritet gradske vlati. Svi se kunu u ovu investiciju, a nitko nije mrdnuo prstom da se nešto pokrene. Ne može se grad praviti da nešto nije pod njegovom ingerencijom, ako grad ima najviše koristi od toga. Od 800 000 kruzerskih gostiju u Dubrovniku svi posjete zidine gradu Dubrovniku ostave stotine milijuna kuna, a zamislite da stotine tisuća gostiju posjete naše tvrđave“, upitao je Zekanović.

 

„Gat Vrulje je sigurno najskuplje izgrađeno parkiralište na svijetu. jer sada samo za to služi. Ovdje kruzeri ne dolaze, za razliku od drugih dalmatinskih središta. U Dubrovnik kruzerima dođe godišnje 800 000 gostiju, u Split oko 200 000, a u Zadar između 100 000 i 120 000. U Šibenik kruzerima stiže godišnje 15 000 turista. Broj uplovljavanje je porastao, ali riječ je o nekoliko desetaka ili nekoliko stotina turista koji doplove jednim kruzerom. Kruzerski gosti su jako dobri potrošači. Posljednje istraživanje u Splitu pokazuje da oni dnevno troše 70 eura ,a to je novac koji Šibenik bespovratno gubi“, ustvrdio je Zekanović.

On ne prihvaća argumente da veliki kruzeri ne mogu pristati u Šibeniku zbog toga što ne mogu proći kroz uski šibenski kanal. „ Kanal svetog Ante nije otežavajuća nego olakotna okolnost jer je prolazak njime za goste koji plove kruzerom posebna atrakcija. S druge strane, veliki kruzeri mogu pristati ispred Zablaća i takozvanim shuttlovima doći u Šibenik, kako što se to radi u Dubrovniku i Splitu“, ističe.

 

Zekanović u svom obraćanju novinarima nije rekao koga smatra krivcem za podbačaj kruzerskog turizma, ali je na inzistiranje novinara kazao da je uz menadžment Državne lučke odgovorna gradska vlast koja ne bi smjela mirno promatrati da se ne radi nešto što bi bilo itekako korisno za Šibenik.
Na pitanje zbog čega inzistira na povećanju broja kruzerskih gostiju kada Dubrovnik zbog njih doživljava kolaps odgovorio je: „Slažem se, ali kad se ima posla nitko se ne žali. Mi govorimo o kolapsu, a imamo 15 000 gostiju. Idemo to dignuti na 200 000 pa ćemo tu priču zaustaviti“.

Iz kategorije: Vijesti