Datum objave: 19. Travanj 2017

Mnogi uglednici u Zagrebu slavili Šibenik kroz izložbu "Kravata Croata", ali bez čelnika Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je u studenome prošle godine izložba 'Kravata – Croata' bila predstavljena u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku, u povodu  950. obljetnice grada Šibenika večeras je preseljena u Muzej Mimara,kako javlja HRT. Na žalost, osim Dina Karađole, direktora Turističke zajednice Grada Šibenika na otvaranju nije bio nitko u ime  gradske vlasti Šibenika iako je izložba priređena upravu Šibeniku u čast. Bio je Ivica Poljičak, ali on je ipak državni tajnik Ministarstva kulture i nije službeni predstavik Grada Šibenika.

Idejni tvorac i nositeljica tog  projekta je Jagoda Sablić, izvršna producentica Međunarodnog dječjeg festivala, književnica za djecu i mlade i ilustratorica koja je večeras istaknula kako je kravata izvorni hrvatski brend, a sa Šibenikom je povezuje to što je Šibenik jedini izvorni hrvatski grad na obali no preko kravate Šibenik je postao povezan sa cijelim svijetom jer su kravate za ovu izložbu stigle iz svakog kutka zemaljske kugle. Na otvaranju su bili i neki ugledni Šibenčani poput Vinka Brešana i Ive Pattiere, a posebnu poruku poslao je Špiro Guberina.

Ideja, koja je u potpunosti realizirana, bila je da se prikupi i izloži 950 kravata poznatih osoba iz javnog, kulturnog, političkog života, kao i kravate građana grada, i drugih gradova prijatelja grada Šibenika, ali i iz inozemstva. Stizale su kravate iz Australije, Kanade, SAD-a, Italije, ali svoj najveći doprinos dali su pjevači, glumci, redatelji, kipari, likovni umjetnici, glazbenici, novinari, sportaši, spikeri, političari, kulturnjaci svih zanimanja.

Posebnu pozornost plijenila je kravata Dražena Petrovića, književnika Jure Kaštelana, glumca i dramaturga Branka Matića Šibenčanina, književnika Mladena Bjažića, ali i brojnih estradnih umjetnika.

Ideju je prepoznala i poduprla udruga Academia kravatica koja posljednja dva desetljeća zanimljivim projektima neumorno svijetom širi istinu o tome da je kravata potekla od Hrvata.

Izložba 'Izazov kravate' je prošla petnaestak, možda i 20 metropola širom svijeta, najdalje je bio Santiago de Chile, ali bio je i Strasbour, europski parlament, i rezultat toga nije mogao izostati. Nakon izložbe Academia kravatica preuzima ovu neobičnu zbirku koja će jednoga dana biti dijelom dugo planiranoga Muzeja kravate.

Iz kategorije: Vijesti