Datum objave: 06. Travanj 2017

D- resort u Šibeniku domaćih trećih Dana hrvatskog pršuta

Diana Ferić
Diana Ferić

Treće izdanje „Dana Hrvatskog pršuta“, nacionalnog stručnog i poslovnog skupa posvećenog našoj najatraktivnijoj suhomesnatoj gastronomskoj deliciji, održat će se 21. i 22. travnja 2017. u hotelu D-Resort u Šibeniku. Skup okuplja najznačajnije proizvođače Dalmatinskog, Drniškog, Krčkog i Istarskog pršuta, prvih hrvatskih prehrambenih brendova zaštićenih na EU tržištu. Organizator manifestacije je Klaster Hrvatskog pršuta, udruga koja okuplja tridesetak najznačajnijih hrvatskih proizvođača koji zajedno čine preko 90 posto ukupne hrvatske pršutarske proizvodnje.

Dani Hrvatskog pršuta organiziraju se uz potporu Šibensko – kninske županije i Turističke zajednice Grada Šibenika, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, gđe. Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatske gospodarske komore.


„Šibensko – kninska županija kolijevka je zaštićenog Drniškog pršuta, a Šibenik grad koji bilježi jednu od najvećih stopa turističkog rasta u Hrvatskoj. Zato smo ovogodišnji skup, čija je tema „Turizam kao kanal prodaje certificiranih pršuta“, odlučili organizirati baš ovdje. Hotelski kompleks D-resort pruža nam optimalne uvjete za rad i vjerujemo da će izlagači i posjetitelji biti zadovoljni“, rekao je Ante Madir, direktor klastera.

Svi certificirani proizvođači na jednom mjestu

Na skupu će izlagati tridesetak certificiranih proizvođača sa šireg drniškog područja, iz Dalmacije, Istre i Kvarnera. Prezentacijski dio bit će otvoren za javnost. Posjetitelji će moći razgledati, kušati i kupiti pršute različitih hrvatskih regija, naučiti sve o njihovim sličnostima i razlikama te prednostima koje donosi kupnja certificiranih proizvoda.Uz prezentacijski dio, tijekom skupa bit će održano i stručno ocjenjivanje certificiranih proizvoda i niz radionica i okruglih stolova s ciljem unapređenja proizvodnje i poslovanja pršutarske industrije.
Ovogodišnji Dani hrvatskog pršuta posebno će biti zanimljivi ugostiteljima pred nadolazeću sezonu. Na jednom mjestu ugostitelji i hotelijeri će moći isprobati i dogovoriti nabavu proizvoda standardizirane visoke kvalitete, koji ispunjavaju sve zahtjeve suvremenog poslovanja u turizmu.
 

 

Jela od pršuta - načini pripreme i degustacija

 

Na skupu će biti predstavljeni različiti načini posluživanja, prezentacije i recepti za pripravu jela u ugostiteljstvu. Dodavanjem pršuta u mesna jela, rižote, fritaje, paštete, pogačice i druge specijalitete, kreira se ugostiteljska ponuda s dodanom vrijednošću i jedinstveno gastronomsko iskustvo sa snažnim domaćim pečatom, što podiže razinu zadovoljstva i potrošnje gostiju
„Dani Hrvatskog pršuta jedinstveni su stručni i poslovni skup s ciljem unaprjeđenja standarda proizvodnje i povezivanja dionika u lancu proizvodnje i prodaje. Zato posebno pozivamo djelatnike u turizmu da iskoriste prigodu i ostvare kontakte s proizvođačima“.
 

Iz kategorije: Vijesti