Datum objave: 19. Ožujak 2017

Umro je osebujni političar i svećenik don Ivan Grubišić

Diana Ferić
Diana Ferić

Poznati splitski svećenik don Ivan Grubišić umro je jutros u 81. godini života u domu za umirovljene svećenike u Splitu
Don Ivan Grubišić već godinama je imao velike zdravstvene probleme, borio se i s teškim dijabetesom, a zadnje dane proveo je u domu za umirovljene svećenike u Splitu, piše 24 sata.

 

Pedeset je godina službovao kao župnik i pastoralni djelatnik. U mirovinu je otišao 2011. kao župnik župe Svetog Roka u Splitu koju je i sagradio. 'Biti svećenik nije profesija, nego zvanje, i vrlo će mi nedostajati nedjeljni susreti s vjernicima', govorio je.

Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu te na Hrvatskim studijima. Osnivač je Hrvatske akademske udruge – Čovjek nadasve. Autor je projekta Savez za građansku i etičku Hrvatsku. S tom listom je kao nezavisni kandidat izišao na parlamentarne izbore i izborio saborski mandat.

 

Zbog ulaska u aktivnu politiku, što je zabranjeno katoličkim svećenicima, ušao je u sukob sa splitskim nadbiskupom Marinom Barišićem. Kako se nije htio pokoriti, nadbiskup mu je izrekao suspenziju vršenja ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja mise te zabranu nošenja svećeničkog odijela. Grubišić je uputio žalbu vatikanskoj Kongregaciji za kler koja ju je odbacila.

 

Don Ivan Grubišić sudjelovao je prije osam godina i na izborima za Grad Šibenik kada je bezpogovorno podržao tadađnji Šibenski nezavinski građanski forum.Iako je bio svećenik, Grubišić se protivio nastavi vjeronauka u školama. Kritizirao je crkveno vodstvo zbog rastrošnosti. Zagovarao je reviziju vatikanskih ugovora između Hrvatske i Svete Stolice kako bi se smanjili financijski izdaci koje država daje Katoličkoj crkvi.

Autor je 12 knjiga i četiri zbornika. Dobitnik je brojnih odlikovanja, među ostalim, Državne nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti, a predsjednik Stjepan Mesić ga je 2007. odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.
Na zadnjim lokalnim izborima nastupio je kao kandidat za splitsko-dalmatinskog župana, ali je izgubio. Za saborskom govornicom rijetko istupa. Politička savezništva uglavnom sklapa s lijevom opcijom.

 

Iz kategorije: Vijesti