Datum objave: 18. Ožujak 2017

Politička moć žena u Šibeniku kao u Hrvatskoj koja je 77. zemlja svijeta po tom pitanju

Šibenik News
Šibenik News

Dok su žene u Šibeniku najviše zastupljene na visokim funkcijama u kulturnom životu grada, kad je politika u pitanju šibenske žene ne stoji najbolje što je preslika situacije u Hrvatskoj koja se po zastupljenosti žena u politici našla na 77. mjestu u odnosu na ostale zemlje svijeta.

 

Tijekom prošle godine, jedva da je postignut ikakav napredak po pitanju reprezentacije žena u najvišim sferama vlasti, ostavljajući tako rodnu jednakost u politici na gotovo istom položaju kao i ranije, pokazali su rezultati organizacija Inter-Parliamentary Union (IPU) i U.N. Women, prenosi Libela.org. 

 

Mapa koja rangira zemlje na temelju zastupljenosti žena u politici pokazuje da je broj ministrica i zastupnica jedva porastao, dok je broj zemalja sa ženom na čelu čak pao. Iz organizacija poručuju da pomaka po pitanju jednakosti broja žena i muškaraca u politici gotovo i nema.

 

- Opća stagnacija i specifična nazadovanja uabrinjavajući su pokazatelji erozije jednakosti kojom se hitno moramo početi baviti - navodi Phumzile Mlambo-Ngcuka, izvršna direktorica organizacije U.N. Women.


Konkretno, broj ministrica porastao je sa 730 na 732 od 2015. godine, a zastupljenost žena u parlamentu narasla je za manje od jednog postotnog boda, na 23 posto. Broj zemalja sa ženom kao predsjednicom ili premijerkom pao je sa 19 na 17.

 

-Ovaj razvoj situacije pokazuje kako je napredak u sferi rodne jednakosti spor u svim strukturama moći i svim tipovima donošenja odluka - rekao je Martin Chungong, glavni tajnik IPU-a. - Moć se i dalje nalazi u rukama muškaraca - dodaje.


Hrvatska se nalazi na 77. mjestu, s 20 posto žena u najvišim krugovima politike.


U nordijskim je zemljama došlo do najvećeg koraka unatrag, sa 6 posto pada u broju ministrica. Sveukupno, ipak, žene u nordijskim zemljama čine 44 posto najviših političkih aktera/ica. U Africi, žene drže petinu ministarskih mjesta, no vidljiv je i kontinuiran pad broja ministrica u posljednje dvije godine, s iznimkom Konga i Zambije.
Finska, koja je imala najveći broj ministrica u 2015. godini, doživjela je znatan pad sa 63 na 39 posto i sada se nalazi na 14. mjestu, dok Bugarska, Francuska i Nikaragva dijele prvo mjesto. U tim je zemljama, kao i u Švedskoj i Kanadi, broj žena na ministarskim pozicijama nešto veći od polovice ukupnih mjesta.

 

U arapskim zemljama, najveći napredak pokazao je Tunis, u kojem je broj žena u parlamentu narastao s 11 na 23 posto. 

 

 

Naslovna fotografija: Mirjana Žurić, članica HDZ-a i Anita Jakšić, članica SDP-a 

Iz kategorije: Vijesti