Datum objave: 17. Ožujak 2017

Mi jedemo odgovorno: DV Osmijeh nastavlja razvijati ekološku svijet svoje djece

Šibenik News
Šibenik News

Što su djeca vrtića Osmijeh iz Šibenika napravila u okviru projekta ''Mi jedemo odgovorno'' bit će prezentirano u ponedjeljak, 20. ožujka, u 10 sati. Tom prigodom otvorit će izložbu u prostorijama Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić' koja će se moći razgledati do 24. ožujka.

 

Dječji vrtić Osmijeh ima međunarodni Eko certifikat i godinama razvija ekološku svijest kod najmlađih. Polaznici vrtića imaju priliku učiti kroz vlastito iskustvo o tome kako sortirati i reciklirati otpad, kako uzgajati namirnice u vlastitom vrtu te o važnosti svakodnevne tjelesne aktivnosti i boravka na svježem zraku.

 

Ove se godine vrtić u suradnji s udrugom Lijepa Naša uključio u provođenje projekta ''Mi jedemo odgovorno'', koji predstavlja nadogradnju u radu s djecom na ovom području. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije.

 

Projekt 'Mi jedemo odgovorno' koji će obuhvatit 1800 nastavnika, 65 000 osnovnoškolaca, 25 000 srednjoškolaca i studenata te 100 000 roditelja i članova lokalne zajednice je prvi pokušaj u EU u izgradnji školskog programa koji rješava ključno pitanje potrošnje hrane.
Glavne poruke projekta:
• Jedite odgovorno tako da se hranite zdravo te hranu birate prema etičkim načelima
• Konzumirajte hranu koja je dobra i za vaše tijelo i za okoliš.
• Ne razbacujte se hranom. Kupujte i jedite samo ono što vam je potrebno.
• Pametno postupajte s ostatcima hrane – darujte ih, nahranite životinje ili kompostirajte.
• Kupujte domaću hranu ili hranu koje ima malen utjecaj na okoliš, te vodite brigu o tome tko je proizveo, tko isporučuje hranu i pod kojim uvjetima.
• Pozitivnim duhom pristupite vizualnom izgledu hrane koju konzumirate (cijenite hranu po njenim nutritivnim vrijednostima a ne vizualnom izgledu).

 

- Mi, kao vrtić želimo osnažiti djecu da budu aktivni i odgovorni čimbenici naših prehrambenih navika i aktivnosti. Naravno, sve počinje s vlastitim izborom i nekoliko pitanja: što jedem, koliko otpada proizvodim (višak hrane), odakle dolazi hrana koju konzumiram, tko je i kako proizveo moju hranu i koji su raznoliki utjecaji proizvodnje i korištenja hrane na ljude i planet? Potraga za odgovorima je iznimno uzbudljivo putovanje koje će nam otvoriti oči, a kroz koje ćemo početi savjesnije postupati s hranom i doživljavati druge načine konzumiranja hrane te spoznati da i malim pomacima možemo napraviti razliku u svijetu – poručili su iz DV Osmijeh.
 

Iz kategorije: Vijesti