Datum objave: 17. Ožujak 2017

Zašto misliti da je ovo zadnja škola s ispisanim glupostima, kad nije prva takva u Šibeniku

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Nije trebalo dugo proći da još jedna škola u Šibeniku sablazni javnost. Pod okriljem noći zasad nepoznati autor (ili više njih) išarao je fasadu Osnovne škole Vidici riječima koje spadaju u domenu govora mržnje protiv čega hrvatska Vlada još nije digla glas protiv.


'Svi Srbi su Četnici', 'Za dom spremni' uz pratnju ustaškog slova U ispisao je autor kojeg krasi talent za glupost, a protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku dok policija istovremeno traga za počiniteljem.


Natpis na školi do danas je prebojan no i takav i dalje svjedoči o stanju duha najglasnijih pojedinaca u državi u kojoj je sve popularnije nacionalizam izjednačavati s domoljubljem te ga nametati ostatku društva, tijelu kojim se širi poput raka i ubija stanice zdravog razuma.

 

- Toga nema kod nas - kratko je komentirao Darko Relja, ravnatelj OŠ Vidici, o stanju duha unutar zidova škole te jesu li prethodno imali incidente među učenicima koji bi odgovarali natpisu na vanjskom zidu obrazovne ustanove.


- Nemamo nikakvih prijava roditelja, učenika, a da je i bilo nešto to bismo odmah sankcionirali - uvjerava nas ravnatelj koji je otkrivanje identiteta počinitelja prepustio policijskim službenicima. Osim toga, nada se da se slične situacije više neće ponoviti te da problemi koji inače muče hrvatsko društvo neće ući u njegovu školu, među učenike, nastavnike...

 

Međutim, teško je vjerovati da je ovo zadnja škola u Šibeniku koja je pretrpjela napad iznimne gluposti osobe ili više njih jer govorimo o gradu u kojem je bez posljedica prošlo izbacivanje edukativne izložbe o Anni Frank i stradavanjima nevinih tijekom Drugog svjetskog rata. Djeca rade što djeca vide, a vide toleriranje svjetske gluposti na teritoriju veličine Hrvatske ili još manje, na području Šibenika gdje svi imaju nešto za reći uglavnom onda kad bi trebali šutjeti.

 

 

Naslovna fotografija: Šibenska lapača, Facebook
 

Iz kategorije: Vijesti