Datum objave: 16. Ožujak 2017

Zapovjednik Milošević priznaje:Protupožarna sezona službeno nije počela, ali kod nas nije ni završila

Snježana Klarić
Snježana Klarić

U protekla 24 sata na području Šibensko - kninske županije u prosjeku je svakog sata planuo po jedan požar. Prema posljednjim informacijama Vatrogasne zajednice Šibensko - kninske županije, tijekom zadnja 24 sata, izbila su 22 požara otvorenog prostora stoga ne čudi što Volimir Milošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, navodi kako je protupožarna sezona počela.

 

- Što se tiče obima posla i broja požara, požarna sezona traje cijelu godinu iako službeno počinje 1. lipnja kad na snagu stupaju određene mjere koje je propisala Vlada. Što se tiče svakodnevnog posla, ona nije ni završila - napominje Milošević, dodajući da službeno požarna sezona završava 1. studenog, ali to je samo teorija.

 

Praksa na području Šibensko - kninske županije nešto je drugačija. Ipak, zapovjednik ističe kako je evidentno da stanovnici Županije iz godinu u godinu prijavljuju sve više požara prije nego što krenu u aktivnosti čišćenja polja i spaljivanja biljnog otpada.


- Prijave aktivnosti, tada porazgovaraju s našim vatrogascima, informiraju se i primjetno je da upozorenja imaju učinka, ali s brojem dojava raste i broj požara. Sve je više odgovornih pojedinaca i svaka im čast na tome, ali ima i neodgovornih koji se ne obaziru na sigurnosne mjere - pojašnjava Milošević.


Vlasnici terena na području županije slobodni su svoja zemljišta čistiti i spaljivati otpad do 1. lipnja kada na snagu stupa zabrana paljenja na otvorenom no te aktivnosti podrazumijevaju mjere opreza jer u suprotnom štete mogu biti katastrofalne, a kazne za krivce dosežu i 150 tisuća kuna, plus zatvor.


Osim 22 intervencije zbog požara otvorenog prostora, županijski vatrogasci unatrag 24 sata izlazili su na teren još dva puta i to zbog požara smeća i tehničke intervencije na objektu.
 

Iz kategorije: Vijesti