Datum objave: 04. Ožujak 2017

Oporba složna: Anemična reakcija Titanik Vlade dovodi do kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Prema Izvješću State Departmenta, socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupcija najveći su problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj. S tim se slaže i Transparency International Hrvatska (TIH) čiji članovi ističu da je najveći hrvatski problem korupcija koja razara sustav i društvo u cjelini, te uništava vjeru da se može živjeti od vlastitog rada i poštenja.


- Problem korupcije u Hrvatskoj je suštinski problem ovog društva. Svakodnevne korupcije afere, zloupotreba korupcijskih tema za političku promociju, te međusobne političke obračune političkih aktera kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije u Hrvatskoj - istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a, koja dodaje:

 

- Samo u ovoj 2017. godini, u 63 dana, bili smo kao građani suočeni s korupcijskim aferama, ukazivanjem na sukob interesa, omalovažavanjem političkih institucija prema neovisnim, preventivnim i represivnim tijelima u borbi protiv korupcije, te neučinkovitim pravosudnim sustavom koji sustavno kompromitiraju borbu protiv korupcije. Nalazi Državne revizije se ignoriraju, a političke ili bilo koje druge odgovornosti u suštini nema - zaključuje.


Prema TIH-u, korupcija u Hrvatskoj nema stranački epitet pa se ne može kazati da je lijeva ili desna.

 

- Već je povezana s neodgovornim korumpiranim pojedincima u političkoj areni i s njima povezanim pojedincima koji imaju financijske koristi od međusobne suradnje. Građani su samo puki promatrači umorni od korupcije - poručila je predsjednica TIH-a.


Sve češći govori mržnje u javnosti, prema strankama u oporbi rezultat su mlake reakcije Vlade RH kao i predsjednice Republike Hrvatske.

 

Tako je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, tijekom nedavnog boravka u Šibeniku, istaknuo kako izostanak reakcije vladajući rezultira sve glasnijim govorim mržnje, nasiljem.

 

- Dok gledamo profašističke marševe po zagrebačkim trgovima, možemo reći da nesigurnost raste jer vlast u ovom trenutku ne reagiraju. I svi koji su ohrabreni, a ohrabreni su jer nema nikakve reakcije vlasti, provode ono što je najgore u Hrvatskoj, a to je nasilje koje već sutra može ugroziti djecu na putu od doma do škole - kazao je tada Bernardić.


Slično mišljenje dijele i HNS-ovci na čelu s predsjednikom Ivanom Vrdoljakom. U priopćenju medijima osvrnuli su se na stanje u Hrvatskoj temeljem Izvješća State Departmenta.

 

- Žalosti nas što Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati u 2017. godini ponovno mora, zbog opasne i alarmantne pljuske SAD-a, upozoriti na krajnje anemične reakcije Titanik Vlade, predsjednice i predsjednika Sabora na porast netolerancije, govora mržnje i kršenje ljudskih prava. S obzirom na činjenicu da State Department navodi da su socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupcija najveći problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, pitamo se gdje je to zajedništvo kojim se hvali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović? - pitaju HNS-ovci na čelu s Ivanom Vrdoljakom.


Ne dvoje previše oko toga tko snosi odgovornost za nastalu situaciju.

 

- Na tjednoj bazi svjedočimo zabijanju glave u pijesak u neugodnim situacijama od strane predsjednice, kapetana Titanik Vlade Plenkovića i predsjednika Sabora Bože Petrova, a najnoviji eklatantan primjer su, izdvojeno mišljenje Vlade poslano u Brisel, šetnje neofašista po Zagrebu i afere brat i šogor. Kada se navedene pojave u društvu jasno ne osude, i riječima i djelima, stvara se plodno tlo za bujanje nasilja prema manjinama i kršenje ljudskih prava u svim segmentima - zaključuju.

 

 

Naslovna fotografija: Arhiva, članovi HNS-a Šibenik u Muzeju pobjede među protjeranim eksponatima s izložbe Anna Frank:Prošlost za sadašnjost

Iz kategorije: Vijesti