Datum objave: 03. Ožujak 2017

Pauk: Treba nam fiskalna i funkcionalna decentralizacija

Šibenik News
Šibenik News

Hrvatskoj je potrebna fiskalna i funkcionalna decentralizacija, spuštanje ovlasti na županijsku razinu, jednostavniji i učinkovitiji model koji pozicionira županije kao nositelje regionalnog razvoja, istaknuo je u svom pozdravnom govoru Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije, u svom pozdravnom obraćanju okupljenima na konferenciji “Gospodarstvo u fokusu – županije nositelji regionalnog razvoja”, koju su zajedničkim snagama u Zagrebu organizirali Hrvatska zajednica županija i Lider.

 

Podsjetio je domaćin konferencije i da se HZŽ založila da prihodi od poreza na dohodak budu u cijelosti raspoloživi lokalnoj samoupravi, naglasio da bi županije trebale imati veće ovlasti u upravljanju imovinom i gospodarenju prostorom, rekao da je fiskalni saldo županija pozitivan i zaključio kako treba stvoriti sustav koji bi osigurao učinkovitiji regionalni razvoj.

 

Pauk je istakao i kako su javno dostupni proračunski podaci za sve županije i Grad Zagreb sa statusom županije i otkrio da će uskoro biti poznati i podaci o poduzetništvu na lokalnim razinama.

 

GOSPODARSTVO U FOKUSU

Hrvatska zajednica županija u suradnji sa poslovnim tjednikom Lider organizira konferenciju „Gospodarstvo u fokusu“ s glavnom temom „Županije – nositelji regionalnog razvoja“ koja će se održati 3. ožujka 2017., u hotelu International u Zagrebu. Konferencija bi trebala pokazati sve poznate i manje poznate mogućnosti gospodarskog napretka u županijama. Cilj je potaknuti da svi dionici – uprave, gospodarstvenici, krovne institucije, predstavnici stranih veleposlanstava i stranih ulagača – surađuju i uspostavljaju nove modele partnerstva. Kako građanima omogućiti djelotvornije usluge na lokalnoj razini, kako županije mogu preuzeti veću odgovornost za regionalni razvoj, koje su mogućnosti gospodarskog napretka u županijama, kako surađivati sa stranim ulagačima, samo su neke od važnih tema koje ćemo otvoriti.

 

Sadašnji stupanj funkcionalne i fiskalne decentralizacije u Hrvatskoj ne osigurava djelotvornu opskrbu svih građana kvalitetnim javnim dobrima i uslugama na lokalnoj razini, ne omogućuje ravnomjeran gospodarski razvoj zemlje i ne daje priliku građanima da sami odlučuju o neposrednoj životnoj okolini. Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave raspolažu razmjerno malim prihodima, zbog čega također mogu malo utjecati na javne rashode. Porezne autonomije za jedinice lokalne i regionalne samouprave gotovo nema, a porezni prihodi pod snažnim su utjecajem nositelja ekonomske politike na središnjoj razini. Porez na dohodak, najvažniji za jedinice lokalne i područne samouprave, vrlo je promjenjiv i znatno se smanjio u posljednje četiri godine.

 

Ipak, županijske razvojne agencije i županije s minimalnim troškovima za državni proračun izvlače najviše sredstava iz fondova Europske unije. Funkcionalnom decentralizacijom županijama bi se prepustila mjerodavnost za mnogo područja, a ona je i preduvjet za reformu fiskalnih odnosa. Sveobuhvatna reforma trebala bi revidirati sve aspekte odnosa između središnje vlasti s jedne strane i lokalne i regionalne samouprave s druge strane. Pritom županije žele preuzeti veći dio odgovornosti, mjerodavnosti i posla te zaista biti odgovorne za cjelovit regionalni razvoj.

 

Izvor: Lider Media

Iz kategorije: Vijesti