Datum objave: 02. Ožujak 2017

Picula podržao odluku o uvođenju viza za građane SAD-a ukoliko se ne ukinu vize za Hrvate

Šibenik News
Šibenik News

Zastupnik u Europskom parlamentu, Tonino Picula pozdravio je izglasavanje rezolucije u kojoj se traži da Europska komisija izvrši svoje zakonske obveze i donese delegirani akt kojim bi se privremeno suspendiralo ukidanje viza za građane SAD-a kada putuju u Europsku uniju, sve dok se potpuno ne uvede vizni reciprocitet sa svim zemljama članicama Europske unije.

 

Europski parlament pozvao je Komisiju da to učini u roku od 2 mjeseca.

 

Zastupnik Picula koji od početka mandata 2013. vrlo aktivno radi na ukidanju viza za Hrvate kada putuju u Ameriku, glasovao je za taj prijedlog i pozdravlja odluku.

 

- Podsjećam da je 12. travnja istekao dvogodišnji zakonodavni rok za primjenu viznog reciprociteta! Unatoč tome i dalje imamo situaciju da američki građani slobodno putuju Europskom unijom, a naši građani baš kao i građani Bugarske, Cipra, Poljske i Rumunjske moraju ispunjavati uvjete i plaćati aplikaciju za vizu čime su nepravedno diskriminirani u odnosu na sve druge zemlje članice. Drago mi je da Europski Parlament nastavlja vršiti pritisak na Komisiju da izvrši svoje obveze sve dok se ne ispoštuje potpuni vizni reciprocitet između Europske unije i SAD-a. Građani Hrvatske moraju imati ista prava kada putuju u SAD kao i ostali europski građani! - poručio je Picula.


Upravo na diskriminaciju Picula je upozorio lani u lipnju, u pisanoj izjavi koju je s 11 kolega poslao Vijeću i Komisiji te ih pozvao da povećaju politički pritisak na SAD da ukinu zahtjeve za vizu za građane EU-a i pruže podršku naporima dotičnih država članica u pripremi mogućeg uvođenja zahtjeva za vizu za američke građane u EU.

 

Podsjećamo, upravo politički pritisak na SAD da bi se zajamčio bezvizni režim za sve države članice EU bez diskriminacije, bili su i među sedam amandmana koje je zastupnik Picula uložio na izvješće o TTIP sporazumu i koji su ušli u finalnu Rezoluciju Europskog parlamenta. Picula je o tome razgovarao i na sastanku s američkim predstavnikom za trgovinu Michaelom Fromanom te na brojnim sastancima koje je imao u američkom Kongresu i State Departmentu, tijekom svog službenog posjeta Washingtonu.

 

Također je lani u lipnju od američkog veleposlanika pri EU Anthony L. Gardnera, dobio odgovor da su Hrvatska i Cipar najbliže tome da im se ukinu vize za SAD.
 

Iz kategorije: Vijesti