Datum objave: 23. Veljača 2017

SDP-ov kandidat za gradonačelnika, Josip Živković: Ne želim da živimo od pjesme i sna, nego od rada!

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Kandidatura Josipa Živkovića za gradonačelnika Šibenika na predstojećim lokalnim izborima ovog četvrtka, 23. veljače, službeno je potvrđena. Nekadašnji pročelnik Upravnog odjela Grada Šibenika sada pretendira na fotelju prvog čovjeka Krešimirovog grada, a njegove stranačke kolege iz SDP-a to su jednoglasno prihvatili.

 

- Ugodno sam iznenađen s podrškom i pozitivnom energijom na koju sam naišao i to mi stvarno daje elan za sve što je pred nama i kampanju i mandat i puno rada koji je za ovaj grad nužan. Moja želja je da ovaj mandat provedemo u koaliciji s građanima Šibenika da se maknemo s tapkanja na mjestu na kojem smo proveli protekle četiri godine i da krenemo zajednički naprijed. Nemamo vremena za gubljenje vremena niti imamo vremena za krive poteze – poručio je Živković s Trga Republike Hrvatske u Šibeniku gdje je javnosti predstavljen kao kandidat na izborima u svibnju.

 

O SDP-ovom kandidatu za mjesto gradonačelnika najstarijeg hrvatskog samorodnog grada, kako mu sve češće političari vole tepati, Franko Vidović, predsjednik GO SDP Šibenik i ŽO SDP Šibensko – kninske županije, govori u superlativima.

 


- Mi smo ovog puta odlučili izaći s čovjekom koji je mlad, koji je bez sumnje stručan, koji je bio ako ne najbolji onda sigurno jedan od najboljih pročelnika u protekloj gradskoj upravi – kazao je Vidović o Živkoviću.


SDP-ov kandidat smatra da su susjedni gradovi deset godina ispred Šibenika no da je on čovjek koji to može promijeniti.

 

- Cijeli život sam radio, nisam imao štele, nisam imao zaleđe i uspio sam poštenim radom izgraditi sebi jedan pristojan život u svakom pogledu i obiteljskom i financijskom i na sve druga načine. I sve ono što sam tako naučio želim dati svom gradu, ne obrnuto. Ne želim vlast u gradu, želim dati srce i dušu ovom gradu jer ne želim da nas više zovu Selo Pokraj Zadra. Ne želim da živimo od pjesme i sna, želim da živimo od rada. Drugog recepta za uspjeh nema – poručio je biračima, dodajući da Šibenčani nisu slabići te kao takvi ne pristaju na priče, bajke i opravdanja.


Živković je skrenuo pozornost na deindustrijalizaciju grada zbog koje su građani ostali bez radnih mjesta, mogućnosti da se nove generacije školu i, kako kaže, nauče posao. Umjesto toga, navodi, ljudi odlaze iz grada.

 

- I koja je onda perspektiva grada?! Nema je. Želim to prekinuti. želim prekinuti kulturu dogovora po kavama tko će uzeti koju sinekuru. Zaboravite na to! Samo najbolji ljudi, stranački, nestranački, kakvi bili, ali koji vole ovaj grad, koji će mu dati srce, dušu, trud i energiju... Samo takvi mogu izvući ovaj grad i još nam ima i ovo je možda zadnja prilika da se skupimo i napravimo posao – nastupio je Živković lokal patriotski.


Prije nego što će navesti projekte koje je aktualna vlast propustila realizirati iz njemu nepoznatih razloga, Živković će se osvrnuti i na (ne) odnos aktualne državne vlasti prema Šibeniku.

 

Pa će spomenuti da se u medijima Omiš, Metković, Zadar i Split navode kao HDZ-ove miljenice u Dalmaciji.

 

- Gdje smo tu mi – upitao je Živković, nastavljajući:

 

- Zašto smo mi uvijek negdje ispod crte?! Što nama fali?! Mi smo prvi hrvatski grad na Jadranu. Zašto se nas uvijek gura sa strane?! Ako mislimo to promijeniti, to moramo učiniti sami. Neće nam nitko pokloniti ništa. Nema poklona u životu. Samo rad – poručio je .


Upravo je imenica 'rad' uz 'trud' temelj na kojem, prema SDP-ovom kandidatu, počiva napredak grada vođenih ljudima koji će raditi u skladu sa Strategijom razvoja grada Šibenika, koji će dati maksimum od sebe imajući na umu, ako neće oni, zašto bi netko umjesto njih.


Na pitanje koji su to projekti koje je aktualna vlast u Šibeniku predvođena gradonačelnikom Željkom Burićem, Živković podsjeća na projekt uređenja pristupa katedrali svetog Jakova s morske strane za koji će reći da nije ni do čička rješenjima koje je vidio dalje u svijetu. Od većih projekata spomenuti će TEF koji nabija račune, a ne da je rješenja.

 

- Na TEF-u se protekle četiri godine nije dogodilo ništa, osim što je Grad potrošio 12,5 milijuna kuna i prema najnovijoj ideji država želi preuzeti upravljanje nad tom zemljom. Ma nemoj! Mi smo glupi pa ne znamo upravljati svojom zemljom?! TEF se treba vratiti građanima i iskoristiti tako da da maksimum za ovaj grad – ustvrdio je Živković na jednu od gorućih gospodarstveno - političkih tema o kojoj će zasigurno biti još riječi tijekom kampanja svih uključenih u trku na fotelje u gradsku upravu.

 

Naveo je projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana kao jednog od projekta koji je imao dodirnih točaka s nekadašnjom SDP – HNS vlašću, projekt proširenja gradske plaže Banj, pitanje vlasničkih odnosa na Jadriji, uređenje i namjenu tvrđave sv. Nikola koja kopni Šibenčanima pred očima.

 


Tko će stati s njegove lijeve i desne strane u funkciji dogradonačelnika Šibenčani će doznati na vrijeme, poručio je Živković jer su još uvijek otvoreni za pregovore sa svima no ne pristaju, kaže, na osrednje, to moraju biti briljantni kandidati, ustvrdio je.

 

- SDP je otvoren za razgovore. Razgovaramo s partnerima, razgovarat ćemo i dalje, ali na nama je odgovornost kao najjače opozicijske stranke ovog trenutka, a vjerujem nakon lipnja i vladajuće, da predložimo kandidate. Ne vraćamo se na staro, gledamo naprijed. Gledamo prema budućnosti, gledamo prema struci i gledamo kako napraviti ono što je najbolje u interesu naših sugrađana i grada – poručio je Franko Vidović, koji tek treba potvrditi svoju kandidaturu za šibensko – kninskog župana. Ili ne.
 

Iz kategorije: Vijesti