Datum objave: 22. Veljača 2017

Nastavljeno suđenje bivšim šefovima šibenske Porezne uprave, među pozvanima i Lalovac

Šibenik News
Šibenik News

Bivši ministar financija i saborski zastupnik  Boris Lalovac svjedočio je u postupku u kojem USKOK tereti bivše šefove Porezne uprave u Šibeniku, donosi Dalmacija News. Dvoje optuženih "otezalo" je s ovrhom Autotransporta Šibenik pa su ih za gotovo sedam milijuna kuna "pretekli" drugi vjerovnici...


Nastavljeno je suđenje nekadašnjim šefovima šibenske Porezne uprave, no puno interesantnije, na splitskom sudu pojavio se – Boris Lalovac. Bivši ministar financija i (aktualni) saborski zastupnik, koji se nedavno vlastitom odlukom povukao iz javnog i političkog života (nakon što ga je supruga optužila za nasilje, dok nadležne institucije ne ispitaju te navode), pozvan je kao svjedok. Zanimljiv je bio njegov iskaz, a Lalovac koji je vidno smršavio i trenutno stanuje kod brata, govorio je o sastancima održavanim na vrhu...

 

Krenimo redom, odnosno ponovimo "gradivo": optužnicom se Vesna Restović, voditeljica ispostave Porezne uprave u Šibeniku te Željko Vujin, kao pročelnik istog Područnog ureda Porezne uprave, terete ta zloupotrebu položaja i ovlasti. Prema USKOK-ovoj optužnici, zajednički su spriječili ovrhu novčanih sredstava s računa firme Autotransport d.d. Šibenik, odnosno otezali s njom. Porezna uprava, Područni ured Šibenik, Ispostava Šibenik, 5. lipnja 2012. godine donijeli su rješenje o ovrsi nad Autotransportom Šibenik zbog naplate poreznog duga od preko 63 milijuna kuna.

 

Međutim, stoji u optužnici, Restović nije potpisala popratni dopis uz taj izvršni dokument te nije poslan na Finu. Vujin je pak službeniku više puta nalagao da pričeka sa slanjem ovrhe na Finu, tvrde s tužiteljstva.


I što se dogodilo? Ovrha je konačno poslana, 8. kolovoza, no do tada su u red prvenstva stigli drugi vjerovnici i naplatili se, ukupno preko šest milijuna kuna. Za taj iznos USKOK tereti dvojac, da su čekanjem oštetili Poreznu. No, za ovo kazneno djelo treba dokazati i namjeru, odnosno svijest o tome da bi se drugi vjerovnici mogli prije naplatiti...


S druge strane, obrana pokušava dokazati kako je u pitanju bila tvrtka od regionalnog i šireg društvenog značaja, prevozili su školsku djecu te da ih poreznici nisu htjeli uništiti. Upravo je o tome govorio Lalovac, koji je u to vrijeme bio pomoćnik ministra financija Slavka Linića.


- Generalno govoreći, bilo je takvih razgovora u kojima smo pokušavali pomoći tvrtkama. Konkretno je kolega Linić savjetovao da se za ATP Šibenik pokuša naći strateški partner - između ostalog je kazao Lalovac. Na koncu se strateški partner i pojavio, Čazmatrans.

 

Inače, tijekom postupka je ispitana i Nada Čavlović Smiljanec, bivša ravnateljica Porezne uprave (koja se u međuvremenu također našla na meti USKOK-a te je i protiv nje podignuta optužnica), koja je potvrdila da su se održavali kolegiji na kojima se govorilo kako pomoći takvim tvrtkama. 

 

Suđenje se nastavlja sredinom ožujka, kada se može očekivati i presuda.

Iz kategorije: Vijesti