Datum objave: 17. Veljača 2017

Nova arheološka istraživanja na tvrđavi sv. Ivana bez velikih otkrića, revitalizacija ide dalje

Šibenik News
Šibenik News

Završena su arheološka istraživanja prostora tvrđave sv. Ivana u sklopu projekta „Revitalizacija tvrđave sv. Ivana“. Rezultate ekstenzivnih radova, vrijedne 368.900,00 kuna, prezentirali su danas predstavnici izvođača radova tvrtke Geoarheo d.o.o iz Zagreba te Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

 

Tim povodom tvrđavu sv. Ivana obišao je gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima.

 

- Moram pohvaliti sjajnu suradnju koju imamo s konzervatorima, ne samo na ovom projektu već i na projektu Poljane. Zadovoljan sam što je projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivan krenuo na vrijeme i što su arheolozi imali dovoljno vremena posvetiti se svom radu. Treći biser iz niske fortifikacijskog sustava grada Šibenika krenuo je u svoju revitalizaciju, a sada nam slijedi natječajna procedura- kazao je prilikom obilaska tvrđave gradonačelnik Željko Burić.

 

Konzervator Ivo Glavaš istaknuo je kako je ovo prvi put da se u Hrvatskoj detaljno istražuje bastionski sustav iz 17.stoljeća.

 

- Riječ je o jedinstvenim istražnim radovima, a iako rezultati nisu spektakularni, svakako će nam poslužiti kao školski primjer za druga istraživanja - kazao je Ivo Glavaš dok je predstavnica tvrtke Geoarheo Helena Nodilo dodala kako su istraživanja potvrdila ono što se već znalo iz povijesnih izvora.

 

- Ova će istraživanja u budućnosti pomoći arheolozima u shvaćanju kako su se kašteli gradili - naglasila je Helena Nodilo.

 

Kroz izvedbeni projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana sada će se odlučiti na koji način prezentirati konstruktivne elemente koji su otkopani arheološkim istraživanjem, a u izvornom bastionskom sustavu nisu bili vidljivi.

 

Ukupna financijska vrijednost projekta Revitalizacija tvrđave sv. Ivana je 50.014.742,95 kn. Europska unija projekt sufinancira sa 41.486.646,05 kn iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok ostatak sredstava osigurava Grad Šibenik.

 

Treba svakako naglasiti kako se radi o najvećem iznosu ikad dodijeljenom Gradu Šibeniku.
 

Iz kategorije: Vijesti