Datum objave: 07. Veljača 2017

Plenković se zbog anemije brže umarao pa nije služio vojsku, ali je igrao nogomet, tenis, vaterpolo, košarku

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković našao se u centru pozornosti nakon što je priznao zbog čega nije služio vojni rok  u tadašnjoj JNA. Razlog je, kako je već poznato, urođena anemija ili talasemija minor koja ga, tvrdi predsjednik HDZ-a, ne ometa u obavljaju dužnosti kao premijera Hrvatske.

 

Urođena ili mediteranska anemija za koju se, u međuvremenu, ustvrdilo da je itekako česta, osobito među stanovništvom Dalmacije, ne ograničava ga u obavljanju političkih aktivnosti, ali nije uvijek bilo tako.


- Simptomi bolesti očituju se u obliku intolerancije na zahtjevnije fizičke napore što je izazivalo brže zamaranje i teže podnošenje fizičkih napora što me tada limitiralo da se, primjerice, rekreativno bavim sportom – kazao je Plenković za Nacional, prenosi Dnevnik.hr.


Ipak, hrvatski premijer kojeg narod od milja zove Plenki poznat je kao svestrani čovjek koji ne samo da govori nekoliko stranih jezika nego mu ni sport nije mrzak o čemu svjedoči njegova biografija.

 

- Bavio sam se sportom (nogomet, tenis, vaterpolo), a košarku sam igrao u nekoliko zagrebačkih klubova (Maksimir, Centar, Črnomerec), u Bruxellesu (ASUB – Association sportive Universitaires de Bruxelles) i Parizu (Club Paris Jean-Bouin) – stoji već na samom početku biografije koja se može pronaći na internetu.


Nogomet, tenis, vaterpolo, košarka – impozantna brojka sportskih aktivnosti za osobu koju je bolest 'limitirala da se rekreativno bavi sportom'.

 

Da je ostao privržen košarci pokazao je i prošle godine tijekom boravka u Šibeniku u sklopu predizborne kampanje kada je zaigrao basket na igralištu na Baldekinu koje nosi ime proslavljenog šibenskog košarkaša Dražena Petrovića, koji je odslužio vojni rok, i nakon toga obukao Cibonin dres.

 

- Najbolja relaksacija nakon dinamičnog dana kampanje. Hvala ekipi s Draženovog terena na Baldekinu, uključujući i ministru Miro Kovač i šibenskom dogradonačelniku Danijelu Mileti, na izvrsnom basketu! – napisao je Plenković prije pola godina na Facebook profilu uz video klip ispod kojeg su se, pak, zaredale hvale na premijerov košarkaški talent.

 

- Wow..Imamo svestrano talentiranog premijera koji može pogoditi tricu s gotovo pola terena.! Bravo, Andrej Plenković..oduševili ste sve nas koji obožavamo šport – jedna je od komentara, a kako bi mladi Plenković gađao metu tijekom služenja vojnog roka nećemo saznati, ali zato će Hrvatska poslati generacije mladića da se okušaju na vojnim poligonima.

 

 

Naslovna fotografija: Screenshoot
 

Iz kategorije: Vijesti