Datum objave: 07. Veljača 2017

SDP:Gradska uprava enormno troši na sebe,a komunalno uređenje je na razini 2002. godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Problem Grada Šibeniku su nekontrolirani rashodi, a ne prihodi, upozorio je na današnjoj konferenciji Gradske organizacije SDP -a Joško Šupe, vijećnik u Gradskom vijeću dodavši kako ti rashodi nisu u funkciji razvoja Šibenika već su to izdaci gradske uprave. Podijelio novinarima dokaze o tomu kako su, primjerice, rashodi za zaposlene u četiri godine porasli za oko 16 posto, a naknade troškova osobama izvan radnog odnosa za enormnih 4 328 posto. Posljednje godine mandata bivše vlasti iznosili su oko 28 000 kuna, a sada su se popeli na oko 1,26 milijuna kuna. Šupe ne zna na što se toliko potrošilo, ali je citirao državnu reviziju koja je utvrdila da se bezrazložno izvan radnog vremena daju poslovi za koje su zaduženi zaposlenici gradske uprave.

 

" Činjenica je da se u razvoj komunalne infrastrukture ulaže sve manje, a komunalna naknada je udvostručena.S druge strane, vlastiti troškovi su im porasli za 29,5 milijuna kuna. Činjenica je da su ulaganja u komunalnu infrastrukturu na razini 2002. godine , a u Pode su uložili 0 kuna. Svake proračunske godine imamo manjak pa je ukupni minus 27.5 milijuna kuna. Kredit NK Šibenik, iako se tvrdilo suprotno vraćaju građani, a Grad će vraćati i kredit za Obonjan jer ga novi investitori nisu preuzeli. Treba istaknuti i da se javnim novcem nije spašavala Jadranska banka nego su se spašavala tadašnja dionička struktura i privatni ulagači", zaključio je Šupe. Napomenuo je i kako je gradonačelnik, da bi pokrio te neopravdane troškove, najprije posezao za viškovima iz prijašnjih godina, a sada kreditima na račun budućnosti. Zanimljivo je da su svi rashodi u proračunu povećani, a razvojni dio proračuna smanjen je za čak 14 posto.

 

Josip Živković, koji je u vrijeme SDP -ove vlasti bio pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove istaknuo je kako je gradska vlast nedorečena i neefikasna u komunalnom uređenju Grada,a novca ima jer je komunalna naknada udvostručena. Kao primjer iznio je ulaganje u javnu rasvjetu budući da su bespovratna sredstva Fonda za energetsku učinkovitost iskoristili samo za jedna projekt i to onaj koji im je on ostavio dok je, primjerice, Općina Unešić, tako uredila cijelu javnu rasvjetu što znači da Šibenik dobrano kaska za jednom općinom u zagori. "Ako se prisjetimo njihovih obećanja kad su dolazili na vlast vidimo da ništa nisu napravili. Koža mi se naježi kad kažu da imaju viziju. Što je vizija? To je kad imaš cilj, a ne znaš kako ga ostvariti, a to nije dovoljno. Umjesto projekata koje su obećavali nastavili su ono što su zatekli i to je uredu. Ali što je s najavljenim uređenjem rive u Docu, s POS-om? Nije mi jasno zašto nisu nastavili rješavati imovinsko - pravne odnose na Jadriji kada smo sve pripremili i dogovorili s Hrvatskim šumama? Spominju da će urediti Poljanu s 40 milijuna kuna, ali za to nema šanse. Radovi će koštati najmanje 60 milijuna kuna. Svi smo bili svjedoci toga da je proteklih božićnih i novogodišnjih blagdana ostavljen raskopan nogostup u središtu grada, uz Bolnicu,a to se moglo riješiti za tri dana. Da se meni to dogodilo dao bih odmah ostavku", istaknuo je Živković pitajući se odakle takva aljkavost i neprofesionalizam budući da zna da komunalne službe Grada nisu takve.  

Iz kategorije: Vijesti