Datum objave: 07. Veljača 2017

Županijski turistički vodiči predvode borbu za svoja radnička prava u Hrvatskoj

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Umjesto tradicionalnog i besplatnog razgledavanja grada u povodu obilježavanja Svjetskog dana turističkih vodiča, 21. veljače, vodiči Udruge turističkih vodiča Šibensko – kninske županije Mihovil izaći će u mirnu šetnju Šibenikom kako bi skrenuli pozornost na najavu promjene Zakona o pružanju usluga u turizmu s čim se ne slažu.


Miran izlazak na ulicu najavila je Tina Biluš, predsjednica Udruge koja navodi kako se vodiči ne slažu s izmjenama postojećeg Zakon jer sporan nije njegov sadržaj, već sadržaj aktualnog Pravilnika o priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija iz područja turizma.

 

Prema njemu, tvrdi Biluš, hrvatski vodiči podčinjeni su vodičima iz zemalja Europske unije koji sa svojim turističkim grupama dolaze u Hrvatsku, a kojima je bez puno kompliciranja, ako uopće, dozvoljeno da vode one ture koje hrvatski turistički vodiči ne mogu zbog zakona koji im ne dopušta vođenje tura na zaštićenim lokalitetima bez licence.

 

- Otkako smo ušli u Europsku Uniju postoji sloboda kretanja, razmjene radne snage, kako ja mogu ići raditi u Francusku, tako i Francuz može doći raditi ovdje. I to je u redu. S tim nemam problema, ali zašto ja kao građanka Republike Hrvatske u Italiji moram polagati ispite da bih mogla obavljati posao turističkog vodiča, što jesam, a talijanski turistički vodič to ovdje ne mora. Čemu to? To nije ravnopravnost – kazala je Biluš, u ime članova Udruge koju vodi.

 


- Mi smo stava da se Zakon o pružanju usluga u turizmu ne treba mijenjati jer je odlično napisan. Prema tom Zakonu vodiči polažu ispit koji se sastoji od općeg, a prema kojemu smo nacionalni vodiči za teritorij cijele Hrvatske. Postoji i poseban dio ispita na temelju kojeg dobivao licence za pojedine zaštićene lokalitete čiju je listu donijelo Ministarstvo kulture 2008. godine. Svaki vodič izabere županiju u kojoj će polagati za licencu za zaštićene lokalitete jer je Hrvatska administrativno podijeljena na županije pa je tako bilo najlakše. Ja mogu voditi područje cijele Hrvatske, osim na zaštićene lokalitete za koje nemam dozvolu – objašnjava Biluš, dodajući da problem nastaje jer postojeći Zakon mijenjaju tako da su izbacili lokalitete, ne spominje se poseban dio ispita, upravo ono što doprinosi standardu i kvaliteti pružanja usluge.


Prema Biluš, drugi dio problema je prethodno spomenuti Pravilnik koji se odnosi na turističke vodiče iz zemalja članice Europske unije i Švicarske prema kojemu njihovi vodiči mogu voditi područje cijele Hrvatske, uključujući još uvijek zaštićene lokalitete dok to isto domaći vodiči ne mogu.

 


Konkretno, Biluš ima licencu za zaštićene lokalitete na području Splitsko – dalmatinske županije gdje može voditi turističke grupe, ali svoj posao ne može obavljati na zaštićenim lokalitetima na području Zadarske županije dok prema spornom Pravilniku turistički vodič iz bilo koje druge zemlje EU može – sve.

 

- Već dvije godine mi smo državljani drugog reda. Mi smo u podređenom položaju i tražimo da se taj sporni Pravilnik kompletno ukine, odnosno da se izmjeni i bude napisan sukladno Zakonu s kojim se slažemo – priznaje Biluš.

 

Ono što domaći turistički vodiči žele jest da Hrvatska uvede kompenzacijske mjere prema kojima bi se stranim turističkim vodičima provjeravala stručna kvalifikacija, odgovaraju li standardima vođenja turističkih grupa po Hrvatskoj.

 

Druge zemlje EU to imaju, tvrdi Biluš. Štoviše, napominje kako Cipar od turističkih vodiča iz drugih zemalja traže znanje grčkog jezika.


- U direktivi Europske unije nigdje se ne spominje da ne možemo postaviti određene uvjete. Imamo pravo na provjeru znanja, imamo pravo da strani državljanin prođe testiranje znanja i tražimo da se njegovo znanje provjeri na način na koji se provjerava naš – tvrdi predsjednica udruge turističkih vodiča, njih 54.

 

Upravo oni izaći će na ulice Šibenika, mirnom šetnjom gradom ukazat će na probleme s kojima se suočavaju jer Hrvatska nije jedna od zemalja EU koje su dopustile slobodan protok radne snage, ali štiteći svoje radnike te se nadaju da će im podršku pružiti i građani Krešimirovog grada.

 

U mirnoj šetnji na Međunarodni dan turističkih vodiča, prema prvim najavama, mogli bi im se pridružiti i kolege iz susjednih županija, Zadarske i Splitsko – dalmatinske.

 

 

 

Naslovna fotografija: Arhiva ŠibenikNews, Tina Biluš vodi sugrađane u besplatno razgledavanja Šibenika, veljača 2012.

 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti