Datum objave: 06. Veljača 2017

Srećko Horvat: Ministrici kulture jamčimo da će se Fališ održati te je pozivamo u Šibenik

Šibenik News
Šibenik News

Srećko Horvat, svjetski poznat hrvatski filozof, teoretičar, prevoditelj, autor nekoliko knjiga koje su prevođene na strane jezike, urednik međunarodnog programa Festivala alternative i ljevice FALIŠ u Šibeniku u intervju za Tportal komentira američkog predsjednika Donalda Trumpa, Brexit, ali i stanje na domaćoj političkoj i inoj sceni.

 

Među ostalim, komentira 'odbijanac' koji su organizatori FALIŠ festivala uputili Ministarstvu kulture na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek.

 

- Tu je razliku lijepo sažeo Marko Pogačar u jednom svom stihu, kazavši da je jedina gora stvar od fašizma - umjereni fašizam. Nažalost, trenutna ministrica provodi istu politiku kao Hasanbegović, braneći se pritom legalizmom. Osim FALIŠ-a, ni Le Monde diplomatique nije dobio sredstva, a potpore nisu dobile ni knjige Varufakisa itd. Uz ovakve ministre uskoro neće ostati ništa od hrvatske kulture. No gdje raste represija, jača i otpor. Šibenski FALIŠ je odbio pišljive novce koje je ponudilo ministarstvo gospođe Obuljen Koržinek i jamčimo ministrici da će se festival održati te je pozivamo da nas posjeti i vidi kako to izgleda kada svaki dan na javnom trgu u Šibeniku imamo od 300 do 500 ljudi koji još uvijek vjeruju da je hrvatska kultura izgrađena upravo na antifašizmu. Kad nam uskoro na vlast dođe hrvatska verzija Trumpa, krivce treba tražiti ne toliko kod Hasanbegovića, koliko kod trenutne ministrice, kao i tzv. socijaldemokrata koji su širom otvorili vrata za fašizam – odgovorio je Horvat na pitanje je li razlika između bivšeg HDZ-ovog ministra kulture i aktualne ministrice tek stil.

 

 

Cijeli intervju sa Srećkom Horvatom pročitajte klikom na poveznicu - LJEVICA.
 

 

Naslovna fotografija: Fališ, Facebook

Iz kategorije: Vijesti