Datum objave: 31. Siječanj 2017

Tako kaže Ustav: Vratili se obvezni vojni rok, slobodni ste ga odbiti

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Sve su glasnije priče o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka u Hrvatskoj, a s tom je inicijativom ministar obrane Damir Krstičević upoznao premijera RH Andreja Plenkovića.

 

Radi se o temeljnom vojnom osposobljavanju i povratku postrojbi Oružanih snaga RH u neke sredine u kojima je vojska tradicionalno bila prisutna, ministrove su riječi koje idu u prilog i šuškanjima o nekim novim ratovima na brdovitom Balkanu, o prisutnosti ISIL-a nedaleko granice koja dijeli Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

 

Nakon što je Vlada povećala izdvajanja iz državnog proračuna za potrebe upravo Ministarstva obrane, ne čude najave o uvođenju vojnog roka, obveze koja je ukinuta 1. siječnja 2008. godine.


Prema najavama, nova obveza vojnog roka uvela bi se 2019. godine, vojno osposobljavanje trajalo bi mjesec dana i to tijekom ljetnih mjeseci. Najava je izazvala podvojene reakcije.

 

- Nisam za vojni rok na način na koji su ga zamislili jer za trideset dana dijete, momak ne može naučiti ništa, niti osnove. I zbog još jedne stvari, a to je ako će vojni rok biti tijekom sedmom ili osmog mjeseca, to je vrijeme kada pojedini studenti pripremaju ispite za jesenski rok, a ima i onih koji tada idu zaraditi koju kunu – kaže nam Šibenčanin koji je odslužio vojne rokove kroz nekoliko sistema, od JNA do Domovinskog rata kada je ponio i čin (podaci poznati redakciji).

 

- S druge strane, jesam za vojni rok zbog opće globalne situacije jer nam visi mač nad glavom svaki dan. I mišljenja sam da svaki muškarac treba biti vojno obučen, svi smo mi sposobni, ali nismo obučeni – tvrdi naš sugovornik, nastavljajući:

 

- Vojska od 28 dana je sprdačina. Vojska treba biti dril, da se nauči disciplini, posebno to vrijedi za nove generacije –iskren je nekadašnji vojnik.

 


Dok čekamo na konkretne poteze iz resornog ministarstva, odnosno Vlade, javljaju se i oni koji ne podržavaju inicijativu uvođenja obveznog vojnog roka te daju podršku punoljetnim muškarcima koji ne žele biti dijelom rata ni na koji način.

 

Oni su, naravno, iz Centra za mirovine studije te podsjećaju da svaki građanin i građanka može uložiti prigovor savjesti na vojni rok.

 

- Povodom opetovanih najava o mogućoj reaktivaciji obaveznog služenja vojnog roka CMS obavještava građane/ke da će svatko u Republici Hrvatskoj, temeljem članka 47. Ustava RH, moći uložiti prigovor savjesti i odbiti služiti vojni rok. Nadamo se da toga neće ni doći, već da će se odustati od ideje obaveznog vojnog roka. Sada je važno da se javnost - a posebno mladi ljudi koje bi to ove najave mogle "zakačiti" - hrabro i glasno usprotivi toj ideji – poručili su iz CMS-a.
 

Iz kategorije: Vijesti