Datum objave: 24. Siječanj 2017

Die Presse kritički o povlačenju izložbe o Anni Frank iz Tehničke škole u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Nije trebalo dugo čekati na reakcije iz drugih zemalja u vezi sa skandalom oko povlačenja izložbe o Anni Frank i holokaustu u Šibeniku. Austrijski konzervativni dnevnik Die Presse raspisao se o slučaju zabrane izložbe o stradanje Anne Franke u jednoj šibenskoj školi. 'Razlog tome su panoi na kojima se pokazuju žrtve ustaškog režima', smatra Die Presse.

 

Preko 40 tisuća učenika u 23 mjesta Hrvatske proteklih je godina vidjelo putujuću izložbu o sudbini Anne Franke, piše Die Presse u članku pod naslovom 'Hrvatska: Anne Frank nepoželjna', u kojem se tematizira skandal koji se prije par dana odigrao u Šibeniku, piše index.hr.

 

'Ravnatelju Tehničke škole u obalnom gradu Šibeniku bilo je već nakon jednog dana dosta izložbe o sudbini djevojčice koja je ubijena u konclogoru Bergen-Belsenu 1945. godine', piše Die Presse i dodaje kako je razlog skidanja izložbe to što obrađuje i žrtve ustaškog režima.

 

Ravnatelj škole Josip Belamarić rekao je da izložba 'stvara dojam kako su pripadnici ustaša zločinci', piše austrijski list te je postavio pitanje zašto se ne obrađuju i zločini partizana. Prigovorio je i da dijela u vezi Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj nema u originalnoj postavi izložbe, iako su mu organizatori objasnili da je izložba koncipirana tako da sadrži i poseban nacionalni dio za svaku od država koji služi upoznavanju mladih sa strahotama holokausta. 'Zbog toga što je ravnatelj škole inzistirao na uklanjanju dijela izložbe, organizatorima nije preostalo ništa drugo nego skinuti cijelu izložbu nakon samoj jednog dana', piše Die Presse.
Organizatori izložbe medijima su pak objasnili kako bi uklanjanje dijela koji se tiče hrvatske povijesti djeci ostavio dojam kako se Drugi svjetski rat tiče samo Nijemaca i Židova, što bi bilo falsificiranje povijesti te činjenice da je i Hrvatska bila dio tog rata.

 

đDie Presse podsjeća da su udruženja žrtava 'još prošle godine bojkotirala službenu komemoraciju u Jasenovcu zbog opravdavanja ustaškog režima' te dodaje kako je u ustaškom logoru Jasenovcu ubijeno oko 80 tisuća ljudi. Članak završava citatom saborskog zastupnika Nenada Stazića koji je uklanjanje izložbe o Anne Frank komentirao riječima: 'Opet smo se osramotili pred svijetom.'
 

Iz kategorije: Vijesti