Datum objave: 28. Prosinac 2016

Predstavljen projekt rekonstrukcije Jadrije koja bi trebala zasjati novim sjajem u starom ruhu

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Nakon gradske plaže Banj u Šibeniku i Rezališta u Brodarici, iduća na redu za 'makeover' trebala bi biti Jadrija. S tim u skladu, u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić' predstavljen projekt rekonstrukcije jednog dijela legendarnog gradskog kupališta i to onog dijela oko kultnih kabina.


Samo bez straha jer postojeće kabine neće se rušiti, obnovit će se u skladu s onim kakve su nekoć bile jer jedan od predstavljača projekta rekonstrukcije, arhitekt Zoran Popović kaže kako će Jadrija dobiti svježe ruho temeljeno na starom izgledu.

- Radimo sve ono što je nekoć bilo, koristit ćemo iste materijale, ali uz nove tehnologije i nadamo se da će imati duži životni vijek – kazao je Popović.


Predstavljanje projekta privuklo je tek nekoliko Jadrijaša, a gradonačelnik Šibenika, Željko Burić navodi kako je ovaj korak zapravo dio komunikacije s 'onima koji Jadriju doživljavaju kao svoju, a takvih je mnogo'.


- Međutim, morate znati da je i prije ovog odrađen veliki posao na Jadriji. Promijenjeni su prostorni planovi koji su omogućili da se odredi granica pomorskog dobra, zatim razgovori sa Županijskom šibensko – kninskom u kojoj Županija daje pod koncesiju Gradu Šibeniku. Sve je to uredski, kancelarijski posao koji je doveo praktički do mogućnosti da radimo, crtamo ono što bi Jadrija u konačnici trebala biti – kazao je gradonačelnik.

 

A jednom kad se realizira, Jadrija bi umjesto dosadašnje 132 kabine trebala imati 164 kabine, odnosno 86 kabina i 78 svlačionica uz postojanje recepcije gdje bi se iste mogle iznajmiti.

 

Nakon ovog slijedi izrada idejnog rješenja, pronalazak kako i na koji način, s kojim točno materijalima učiniti Jadriju ponovno lijepom.

 

Cijena projekta ne bi trebala biti velika, navodi Burić, zbog činjenice da će se zadržati postojeća struktura, u tlocrtu neće biti većih promjena, ali gradsko kupalište bit će primjerenije stoljeću u kojem jesmo.

 

Dio Jadrije, kabine, nalaze se pod prevencijom Ministarstva kulture, iduće godine ta bi zaštita trebala biti i konkretnija.

 

U međuvremenu, arhitekti Popović i Ivica Galasso objasnili su koji su to točno problemi koji će se novim zahvatima riješiti. Tako će se postojeći mul na strani kabina prema Rušiju zamijeniti istim koji će ići u suprotnom smjeru, sve podne razine bit će dignute na istu razinu, a sve s ciljem da se smanji poplavljivanje betonske površine ispred kabina.

 

Projekt uključuje proširenje obalnog pojasa prema moru čime će se dobiti na većoj površini u korist aktivnih kupača, šetača i kojih koji preferiraju sunčanje čim će se povećati kvaliteta vremena provedenog uz more, tvrdi Popović.

 

Galasso objašnjava da će Jadriju ostaviti upravo onakvu kakva jest, a što je ujedno i njena specifičnost – otvorenost prema pučini, izloženost udarima valova, vjetra.


- Idemo bez velikih zahvata u tom smjeru i ostavljamo je otvorenu – zaključuje Galasso-
 

Iz kategorije: Vijesti