Datum objave: 15. Prosinac 2016

Šibenčani prvi u Hrvatskoj dobili uvid u 'Ustavnopravni položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini"

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je prvi grad u Hrvatskoj u kojem je predstavljena knjiga 'Ustavnopravni položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini' Mate Tadića, potpredsjednik Ustavnog suda BiH –a. Tu je knjigu večeras u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića, uz autora, predstavio arheolog Marko Menđušić, a moderator je bio je odvjetnik Branimir Zmijanović. Menđušić se odmah ogradio da je "zagrizao u tvrd orah" pristavši na tu zadaću jer je riječ o pravnoj tematici, a on je arheolog, ali je dao povijesni presjek zbivanja u Bosni i Hercegovini.

 

Tadić je u knjizi prikazao stalno slabljenje ustavno-pravnog položaja Hrvata u BiH, što je po njemu rezultat nametnutih zakona, uredba, amandmana i dekreta međunarodne zajednice i visokih predstavnika u BiH. Večeras je ukazao na mnoge, većini do sada nepoznate i zanimljive činjenice o samim pregovorima i pozadini potpisivanja Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. Govorio je o razlozima i motivima pisanja ove knjige te o položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda BiH.

 

„Za rad na ovoj knjizi motivirala me činjenica da je od dana potpisivanja, pa sve do danas Washingtonski sporazum doživio takvu eroziju da je neprepoznatljiv. Do sada je na Ustav Federacije doneseno 109 amandmana, od toga je 73 nametnuo Visoki predstavnik, a u preko 90% njih došlo je do umanjenja prava Hrvata u odnosu na izvorna prava garantirana Ustavom Federacije iz 1994. godine. Navodim primjer da je u prvom sazivu Vrhovni sud Federacije imao 17 sudaca, od toga 7 Hrvata, 7 Bošnjaka i 3 iz reda ostalih, a 2012. godine u Vrhovnom sudu bilo je 34 suca, od toga samo 4 Hrvata“ - rekao je autor knjige Mato Tadić i naglasio - „ Međunarodna zajednica pokazala se nevjerodostojnom, iznevjerila je Washingtonski sporazum, a to znači Hrvate, pa i Bošnjake.“, smatra Tadić.

 

Profesionalnu pravnu karijeru Tadić je započeo u Brčkom tužiteljstvu, a rat ga je zatekao na mjestu zamjenika državnog javnog tužitelja. Tada postaje član savjeta HVO-a za Bosansku Posavinu sa zadatkom ustrojavanja rada pravosuđa i uprave u ratnim uvjetima pa je u Orašju uspostavio rad svih pravosudnih institucija za Bosansku Posavinu. 

Iz kategorije: Vijesti