Datum objave: 14. Prosinac 2016

Pazite s pirotehnikom: MUP u akciji 'Mir i dobro', kazne su, osim novčane, mogućnost ozljede sebe ili drugog

Šibenik News
Šibenik News

Od 15. prosinca do 8. siječnja Ministarstvo unutarnjih poslova provodit će akciju Mir i dobro s ciljem sprječavanja nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava te stradavanja osoba, posebice djece kao i nastanka štete na imovini


- Stoga, kao i do sada, u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme apeliramo na građane da se suzdrže od uporabe pirotehničkih sredstava na način kojim se može izazvati opasnost za osobe i imovinu, kao i veće uznemirenje građana. Posebno apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na upotrebu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebno improvizirajući sredstava kućne izrade i tako spriječe moguće tragične posljedice – obavještavaju iz Policijske uprave šibensko – kninske.


Prošle godine u ovo vrijeme, podsjećaju, na području županije došlo je do težih i lakših ozljeda troje ljudi zbog nepravilne upotrebe pirotehničkih sredstava za zabavu.
Istovremeno, oštećena su tri osobna automobila i četiri poštanska sandučića.

 


- Upozoravamo građane na obvezu pravilne uporabe i propisan način prometa pirotehničkih sredstava za zabavu, sukladno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima, koji, između ostaloga propisuje da se pirotehnička sredstva razreda I. mogu prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama i kioscima – policija skreće pozornost, a to su bengalske šibice, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, žabice..

 

Pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.
U to spadaju petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi, dok pirotehnička sredstva III. razreda čine: rakete, fontane, vatromete kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

 

 


- Bitno je za napomenuti da je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva – stoji u priopćenju.


O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

 

- Napominjemo da će tijekom ove akcije policijski službenici ove Policijske uprave kontinuirano nadzirati sva prodajna mjesta, na području naše Županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstva za zabavu obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva će oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe će se nadležnom Prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog ili prekršajni nalog – obavještavaju iz Policijske uprave šibensko – kninske.


Propisane kazne za ovu vrstu prekršaja su za fizičke osobe od 1.000,00 do 5.000,00 kuna, a za prave osobe od 20.000,00 – 40.000,00 kuna.
 

Iz kategorije: Vijesti