Datum objave: 09. Prosinac 2016

Županija ima Povelju o ravnopravnosti spolova, ali teorija i praksa i dalje nisu usklađene

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Županija šibensko – kninska obilježila je Međunarodni dan ljudski prava (10. prosinca) potpisivanjem Europske povelje o ravnopravnosti spolova žena i muškaraca na lokalnoj razini.

 

- Ovim potpisivanjem Županija će biti uvrštena u atlas potpisnica Povelje koji je dostupan na webu. Zadovoljan sam što je naša županija ušla u društvo od 150 tisuća lokalnih i regionalnih vlasti iz 32 države potpisnice – kazao je župan šibensko – kninski, Goran Pauk, kojeg je Županijsko vijeće ovlastilo da potpiše Povelju.

 

FOTO: Na potpisivanju Povelje

 

Potpisivanju Povelje nazočili su dožupan i predsjednik županijske koordinacije za ljudska prava, Zoran Smolić te pročelnica i tajnica županijske koordinacije za ljudska prava, Senka Bilać.

 

Upravo potpisana Povelja vrijedi za razdoblje od 2011.-2015., a nova za period od 2016. – 2020. tek se treba donijeti. U međuvremenu vrijedi temeljna načela postojeće Povelja u kojima, između ostalog, stoji da pitanja višestruke diskriminacije moraju biti riješena kako bi ravnopravnost spolova bila zajamčena, zatim, uravnoteženo sudjelovanje muškaraca i žena u procesima odlučivanja preduvjet je demokratskog vladanja, potrebno je uklanjanje rodnih sterotipa...

 

- Recimo da smo u Županiji ostvarili preduvjete o ujednačenosti muškarac i žena iako muškarci mogu postaviti jesmo li – našalio se župan Pauk čiji ured vodi žena, a ne manjka ni pročelnica ostalih upravnih odjela u Županiji.

 

- U biti, mislim da smo, što se tiče odnosa ravnopravnosti, postali zrelo društvo. Da postoje neke diskrepancije, postoje. Još uvijek postoji činjenica da za iste poslove nismo jednako plaćeni, ali razlike se sve više smanjuju. Druga dobra vijest je da mi, zapravo, nismo imali značajnih 'potresa' u području ljudskih prava iako smo izašli kao dosta ranjeno društvo prije dvadeset godina. Imali smo fino slijetanje. Sve je manje aktualnih problema na temu ljudskih prava, ali nikad ne možete do kraja biti zadovoljni. Uvijek treba tražiti više i bolje – kazao je Smolić prilikom potpisivanja Povelje.

 

FOTO: (S lijeva na desno) Antonija Modrušan, Zdenka Bilušić, Mirjana Žurić i Maja Trlaja


Doista, značajan je broj žena kako na području Županije šibensko – kninske tako i njenog administrativnog središta, grada Šibenika koje su na vodećim mjestima.

 

Turistička zajednica županije, Javna ustanova Priroda i Javna ustanova Razvojna agencija kao i Zavod za javno zdravstvo su u rukama žena, Željane Šikić, Anite Babačić Ajduk, Mire Lepur te Suzane Vatavuk, uskoro navodno, Diane Dulibić.

 

FOTO: Zdenka Bilušić, prva žena šibenske kulture

 

S druge strane, žene stoje na braniku kulturnih ustanova u Šibeniku, poput Gorane Barišić Bačelić na čelu JU Tvrđava kulture Šibenik, Zdenka Bilušić prva je žena Kulturnog vijeća Grada Šibenika, Antonija Modrušan vodi Galeriju sv. Krševana, a Maja Trlaja Hrvatsko nacionalno kazalište u Šibeniku.

 

Ipak, na mjestu gdje sve počinje i završava, a tu je u uredima županijskih i gradskih organizacija političkih stranki poput HDZ-a, SDP-a ili HNS-a, žene nisu u ravnopravnom položaju.

 


 

Iz kategorije: Vijesti