Datum objave: 08. Prosinac 2016

Predstavljen projekt luksuznog resorta na Jazinama u Tisnu koji gradi ruski biznismen Alexey Frolov

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekt UTKINO SPA & LIFESTYLE resorta na području Jazina u Tisnom, jedinstvenog u Hrvatskoj po svom programu zdravog života i održavanja zdravlja, predstavljen je četvrtak u Tisnom do u detalje. Riječ je o investiciji od oko 675 milijuna kuna u koju novac ulaže poslovni čovjek iz Rusije Alex Frolov. Na prostoru oko 145 000 četvornih metara izgraditi će se  hotel, apartmani te luksuzne vile s ukupno 560 ležajeva i s pet zvjezdica i popratni luksuzni sadržaji, a sve je namijenjeno platežno moćnim i VIP gostima iz Europe, ali i Rusije.

 

 

Temeljne vrijednosti na kojima počiva taj projekt su, kako je rečeno, zeleni okoliš, more, kamen i energija u tom smislu da će resort biti u znaku zdravog života i zdrave ishrane. Na predstavljanju tog projekta uz investitora bila je Anastasia Petričević članica uprave ruske tvrtke Aqua Relaxio, bračni par Tatiyana i Peter Sulzenbacher konzultanti iz Austrije koji iza sebe imaju osmišljavanje i uređenje luksuznih hotela u svijetu i Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno, a u publici je bio šibensko – kninski župan Goran Pauk, ali i poznati arhitekt Nikola Bašić koji je zainteresiran da uđe u provedbu tog projekta.

 

Projekt je razrađen do u detalj, od ekonomskih pokazatelja do izgleda i vrste smještajnih objekata, restorana, butika, SPA sadržaja i svega ostalog.


Gradnja će početi 2018. godine. Prve goste primit će u ožujku 2020. godine. Zapošljavat će u prvoj godini 220 radnika, a u 225, kada bude u potpunosti u funkciji 280 radnika. Najniža plaća koju će primati sobarice bit će oko 4 500 kuna, konobari će imati oko 7 500 kuna, menadžeri od 9 000 do 18 000 kuna , a direktor između 22 000 i 35 000 kuna. Uglavnom će zaposliti domaće stanovništvo.

 

 

Utvrđeno je i kolika će u kojem dobu godine biti popunjenost te koliko će gosti dnevno trošiti. Navedene su i konkretne koristi koje će imati lokalna zajednica od otvaranja radnih mjesta do poticanja lokalnog gospodarstva jer će u ponudi biti uglavnom autohtoni, domaći proizvodi, a tu je i uređenje infrastrukture. Od naknade za koncesiju te poreza godišnje će se dobiti preko 800 000 kuna, a potrošnja turista u lokalnoj zajednici trebala bi se povećati za 35 posto.

 

Na prezentaciji su bili i neki oporbeni vijećnici u Općinskom vijeću Općine Tisno koje je posebno zanimalo hoće li taj turistički kompleks biti otvorenog tipa i hoće li se moći normalno kretati poluotokom Jazine. Investitor, ali i načelnik Klarin potvrdili su da će biti otvorenog tipa te da će i plaža biti svima dostupna. Vijećnica Jelena Obratov je ustvrdila kako projekt nije usklađen s Ugovorom o prodaji zemljišta, ali je rečeno da to nije problem i da će sve biti definirano Urbanističkim planom uređenja područja Jazine.

 

Prvo na čemu je investitor radio od potpisivanja Ugovora je utvrđivanje granica pomorskog dobra i taj je postupak pri kraju,a sljedeća godina bit će ispunjena ishodovanjem svih potrebnih dozvola tako da će gradnja početi 2018. godine.

 

Cilj je, po riječima Alexeia Frolova da taj turistički kompleks radi tijekom cijele godine što je u Hrvatskoj rijetkost.


Alexei Frolov ima veliki eko- turistički kompleks u Rusiji, u Rostovu također za platežno moćne turiste.

 

U Tisno je došao prvenstveno zbog toga što tu već ima svoju privatnu kuću, a u Hrvatski i njezine ljude se zaljubio. Odgovarajući na novinarsko pitanje o tomu kako komentira izjave Putina da zbog nekih poteza hrvatskog premijera Plenkovića ruski investitori odustaju od Hrvatske kazao je kako ga zanima jedno biznis, a ne politika te da „kapital traži tišinu“ koje u politici nema.

Na toj prezentaciji projekt je podržao i šibensko – kninski župan Goran Pauk koji je upozorio jedino da na vrijeme treba predati zahtjev za dodjelu koncesije ili županiji ili državi. „Vi ste gospodin investitor kojemu se mi klanjamo i napravit ćemo sve što je u skladu sa zakonima da to podržimo“, istaknuo je Pauk.

 

Ivan Klarin je kazao kako , bez obzira na dnevno – politička prepucavanja između njega i župana Pauka ima samo riječi pohvale za odnos županijskih službi i nadležnom ministarstva u provedbi ovog projekta.  

Iz kategorije: Vijesti