Datum objave: 01. Prosinac 2016

Praizvedba prve šibenske komične opere "Turia i Plamenko" oduševila publiku

Diana Ferić
Diana Ferić

Dugotrajan pljesak kojim je publika ustajući se ispratila kraj večerašnje praizvedbe prve šibenske komične opere „Turia i Plamenko“ autorima i izvođačima su bili najbolji pokazatelj da su napravili dobar posao. Tu prvu šibensku komičnu operu potpisuje mladi autorski par Borna Erceg koji ju je uglazbio i Jelena Pletikosa koja je napisala libreto. Njih dvoje su, kao i ostali izvođači, još uvijek studenti Glazbene akademije u Splitu.

 

 

Oduševljeni su bili i glazbeni stručnjaci s kojima smo poslije izvedbe razgovarali.

 

- Bilo mi je fantastično. Ovo je komična, dječja opera, ali su je odlično odradili. Sve me je impresioniralo - šminka, režija, kostimografija, ali posebna pohvala glazbenicima -kazala nam je profesorica glazbe Marica Berić. Vladimira Nakić, umirovljena profesorica glazbe također je imala samo riječi pohvale. - Čestitam svima od libretista, kompozitora do izvođača. Čestitam svim tim mladim umjetnicima koji se još školuju, a tako su dobri. Sve su odradili s takvim žarom da sam impresionirana - izjavila nam je.

 

Kritična je bila jedno već vremešna, poznata šibenska profesorica glazbe Marija Sekso koja je pohvalila orkestraciju, ali su joj izvođači, kako je kazala, previše kričali. Inače, Borna Erceg je počeo učiti svirati klavir kod nje. Vrlo brzo je ustanovila da je iznimno talentiran i uputila ga da obrazovanje nastavi u Glazbenoj školi.

 

- Ovo što je napravio nije loše, ali ja bih mu preporučila da s uglavnom drži klavira- dodala je.


Borna Erceg se u ovoj svojoj operi pojavljuje i kao pijanist i dirigent, a Jelena je odlično odglumila glavni lik – razmaženu, neuglednu princezu koju otac pokušava udati, jer se zaljubio u sluškinju Sunčicu.

 

Kako bi joj što brže našao ženika i pritom ga obmanuo, organizira igru pogađanja zagonetki, na koje budući princ, suprotno očekivanjima, mora odgovoriti krivo kako bi se domogao princeze.. Taj dio je parodija poznate Puccinijeve opere o prekrasnoj i moćnoj, ali hladnoj princezi Turandot, koja je ženike birala testirajući im inteligenciju teškim zagonetkama.

 

Ova je komična opera napisana na ikavici,. Osim Jelene Pletikose u ulozi Turie večeras su briljirali i ostali članovi ansambla i to Marin Vitas kao Plamenko, Vice Šiljeg kao kralj. Valnea Vretenar kao sluškinja Sunčica te Tea Požgaj kao paž.

 

Velike pohvale zaslužio je i orkestar u kojem su također mlade snage, polaznici šibenske Glazbene škole - Lana Plančić i Jelena Žaja na violinama, na violončelima Zvonimir Perković i Nina Lucia Perina te Nikolina Kapitanović koja svira flautu.


Klarinet je svirao Roko Radeljak, trubu Marijan Kuvačić, a trombon Robert Garofulić.

 

Miševe i mačke odglumili su simpatični članovi zbora Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku. Autor kostima je Sara Lovrić Caparin, scenografiju je napravio Branko Lovrić Caparin, šminker je Rade Periša, a producent Željko Petreš.

 

Budući da je riječ odreda o mladim izvođačima u publici su bile njihove obitelji. Otac Borne Ercega, šibenski trubadur Boris Erceg bio je vrlo uzbuđen zbog sinovog debija kao skladatelja opere.

 

- Borna mi je sve vrijeme pričao o tome što radi, bio sam i na nekim probama , ali večeras sam tako ugodno iznenađen da ne mogu izraziti svoje zadovoljstvo. Ne mogu opisati kako se osjećam. Oduševljen sam. Mislim da i publika dijeli moje osjećaje jer mi mnogi dolaze i čestitaju kao da sam ja tu nešto napravio - kazao nam je.

 

Borna je nakon što je poslušao prve reakcije bio vidno zadovoljan, a Jelena je i nakon praizvedbe bila uzbuđena i novinarima je iskreno kazala kako još uvijek nije svjesna ni što se ni kako dogodilo i da joj treba malo vremena da sabere dojmove.

 

Na svečanosti u foajeu šibenskog kazališta praizvedba opere je proslavljena uz prigodni domjenak i slavljeničku tortu. Izvođačima je iskreno čestitao i šibenski gradonačelnik Željku Burić istaknuvši: „ Mislim da imama pravo čestitati vam ne samo u svoje ime i ime gradske uprave ngo u ime cijelog Šibenika i svih koji vole svoj grad. Dokazali ste se kao sjajna mlada ekipa koja živi umjetnost. Vi vraćate vjeru u potencijal mladih ljudi . Vi ste šećer na kraju ove 2016. Naše kazalište je s mjuziklom Matilda postalo dio redovnog repertoara HNK Zagreb, naš Jakov Bilić je dobio nagradu hrvatskog glumišta, a vi samo nastavljate taj niz. Cure i dečk moj naklon do poda#, kazao je .

Opera će biti izvedena i sutra, ali s drugim postavom. 

Iz kategorije: Vijesti