Datum objave: 01. Prosinac 2016

Dr. Damir Milaković izabran na čelo Klastera zdravstvenog turizma Dalmacije

Šibenik News
Šibenik News

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Zavoda za zdravstvene usluge u turizmu, u utorak 29. studenog 2016. godine je u prostorijama Dental centra Dubravica – Poliklinike Dubravica d.o.o. u Vodicama osnovana udruga Klaster zdravstvenog turizma Dalmacije, na čije je čelo jednoglasno izabran Damir Milaković, dr.med. iz Opće bolnice Šibenik.

 

 

Na tragu održanog inicijalnog sastanka za iskazivanje interesa za osnivanje Klastera zdravstvenog turizma Dalmacije od 6. listopada 2015. godine koji se održao u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku, prepoznata je zainteresiranost dionika za interesno udruživanje i zajednički nastup na tržištima. Privatni i javni gospodarski subjekti, oko 40-ak zainteresiranih za Klaster zdravstvenog turizma Dalmacije, od Zadra do Dubrovnika založilo se za što brže udruživanje i zajedničko djelovanje.

 


Ciljevi Klastera zdravstvenog turizma Dalmacije su promicanje sinergijskog razvitka i unapređenja pružanja usluga u zdravstvenom turizmu inozemnim i tuzemnim korisnicima usluga članova Udruge, poboljšanje i jačanje pozicija članova Udruge na međunarodnom tržištu usluga zdravstvenog turizma, priprema i stvaranje paketa usluga zdravstvenog turizma koji će korisnicima omogućiti objedinjenu uslugu u Republici Hrvatskoj, edukacija članova udruge, promicanje održivog razvoja i vezanih aktivnosti, povezivanje i suradnja s ostalim akterima, posebno s ugostiteljskim objektima u svrhu unapređenja poslovanja udruge i razvoj projekata zdravstvenog turizma.


Budući da postoji potražnja za zdravstvenim uslugama turista iz inozemstva, neophodno je investiranje u zdravstvenu infrastrukturu i opremu budući da hrvatski zdravstveni sustav ima dovoljno kvalitetan ljudski i medicinski kadar za izvršenje i najzahtjevnijih medicinskih usluga potrebnih turistima, a s druge strane kontinuirani rad na promociji i marketingu.


Uz razvoj turizma paralelno se mora odvijati i razvoj dostupne visokokvalitetne medicinske usluge za turiste i traženje tržišne niše. Turisti moraju biti predviđeni kao korisnici usluga u zdravstvenom sustavu – posebno se to odnosi na stariju populaciju.

 

Stvaranje sinergije između zdravstvenog i turističkog sektora kao infrastrukturnog preduvjeta za cjelogodišnji turizam u najširem smislu s korištenjem prirodnih činitelja uključujući i ekološki proizvedenu hranu mogu biti presudni faktori u razvoju prepoznatljivosti Hrvatske kao jedinstvene turističke destinacije zdravstvenog turizma. Kroz organizirani razvoj i sinergiju raspoloživih resursa, zdravstveni turizam može biti jaki pokretač gospodarskog razvoja i zapošljavanja na području Dalmacije i cijele Hrvatske.

 

Također, razvojem marketinške prepoznatljivosti te značajnijim apliciranjem projekata na EU fondove polučiti će značajne učinke u  gospodarskom razvoju lokalnih zajednica u Dalmaciji, što će dovesti do osuvremenjivanja ponude, zapošljavanje medicinskog kadra, otvaranja novih radnih mjesta u tim krajevima te naposljetku sprječavanja iseljavanja i produženja turističke sezone.

 

Nakon postupka registracije Udruge biti će zakazana Skupština na kojoj će se usvojiti plan rada za sljedeće razdoblje kako bi Udruga u sto kraćem vremenu ojačala i pokazala prednosti klasterskog organiziranja.
 

Iz kategorije: Vijesti