Datum objave: 30. Studeni 2016

Ante Mrvica: Priča o "kapetanima od bonace" su glupost, na Žirju trebamo novu luku

Diana Ferić
Diana Ferić

Čim zapuše jača bura stanovnici Žirja su odsječeni od ostalog dijela svijeta jer Jadrolinijin brod na redovnoj liniji ne može pristati u žirjansku luku Munu. Tako je bilo i ovih dana. Žirjani su zbog toga revoltirani i traže rješenje.

 

Njihov sumještanin, dr.sc Ante Mrvica, šef plovnog područja Split i stručnjak upravo za otočne linije ističe kako se u postojećoj situaciji ne može ništa poboljšati te da je Žiriju nužna alternativna luka.- „Postojeća luka nije prilagođena za današnje brodove i treba graditi novu, pomoćnu luku.Već postoje neka rješenja. I ja sam se za njih zalagao, ali nisam naišao na podršku.Ne treba graditi ništa megalomanski jer je riječ o malim trajektima, ali po mom mišljenju alternativno pristanište je jedino rješenje. Žirije treba manji, ali jak brod jer je relativno daleko i treba prijeći otvoreno more. Ljeti je lako, ali problemi nastaju zimi. Sada je malo lakše jer vozi katamaran, ali to nije dovoljno. Žiriju treba i trajekt i novo, alternativno pristanište. Žao mi je što je prošlo tako puno vremena otkako se ponudilo rješenje. To se nije dovoljno ozbiljno shvatilo . Bojim se da je ta mogućnost izgubljena“, kazao nam je nedavno Ante Mrvica.

 

 Zbog nemogućnosti pristajanja u luci za jače bure neki ljudi se rugaju s kapetanima koji zapovijedaju trajektom i zovu ih „kapetani od bonace“, ali to su, tvrdi Mrvica, gluposti.

 

„Prije su na toj relaciji plovili drukčiji brodovi poput „Iloka“ ili „Tijata“ koji su imali nisko nadvođe i duboki gaz. Kad bi se zaustavili oni su, bez obzira na vjetar, bili kao sika na moru. Možda bi se malo nagnuli i to je bilo to. Današnji trajekti imaju visoko nadvođe i komandni most, a gaz svega metar i pol. Kad se zaustave oni se ponašaju kao jedrilice. Takvi brodovi moraju imati sigurnu luku i zavjetrinu što je na Žiriju problem“, upozorava ovaj stručnjak za pomorstvo i prometno povezivanje otoka.
Za sada, na žalost, sve ostaje na kuknjavi inih koje ovaj problem izravno pogađa i nezainteresiranosti ili nesposobnosti onih koji bi trebali ponuditi rješenje.
 

Iz kategorije: Vijesti