Datum objave: 28. Studeni 2016

Akademia Kravatika podržala šibensku izložbu 950 kravata koja se večeras otvara

Diana Ferić
Diana Ferić

Organizatorice velike izložbe kravata koje su donirali poznati i manje poznati građani Hrvatske, iz domovine i inozemstva dobile su posebno priznanje uoči večerašnjeg otvaranje te izložbe. Academia Cravatica, neprofitna ustanova koja se bavi proučavanjem, čuvanjem i unapređivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine službeno je podržala i pohvalila taj projekt.

 

U pismu koje su poslali inicijatorici te akcije Jagodi Sablić stoji kako će se u njega uključiti i sudjelovati u organiziranju te izložbe u Muzeju Mimara u Zagrebu. Voljni su da se kod njih pohrane sve te kravate i da se osnuje muzej kravata poznatih. Ovih dana poslat će jednu leptir kravatu s boulama, a jednu  veliku kravatu s imenom Šibenika na glagoljici, kao poklon Šibeniku u povodu 950. obljetnice prvog pisanog spomena njegovog imena.

Izložba je već postavljena u prizemlju Gradske knjižnice Jurja Šižgorića, a na njoj je  oko 950 kravata. Otvaranje je večeras u 19 sati.

 

Jutros je još neotvorenu izložbu posjetio i dr.sc. Damir Vidović, Šibenčanin koji već nekoliko desetljeća živi u inozemstvu. Čim je čuo za tu ideju iz Kalifornije je poštom poslao svoju kravatu, a budući da je poslovno došao u Europu i navratio u Šibenik danas je na nju stavio i ukrasnu iglu. Jutros je stigla i posebna kravata koju je za ovu priliku donirao svjetski poznati violinist, Šibenčanin Tonko Ninić. U mnoštvu izloženih kravata ističe u se one jednog od najvećih šibenskih intelektualaca Petra Guberine koje je u Šibenik poslala njegova supruga Vera, kravata Dražena Petrovića te brojnih drugih sportaša, glazbenika, novinara, spikera i političara.

Iz kategorije: Vijesti