Datum objave: 26. Studeni 2016

Šibenski bojnik Tomislav Slavica u društvu izraelskog premijera Netanyahua

Šibenik News
Šibenik News

Posade dvaju protupožarnih aviona CL-415 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane među kojima je i šibenski bojnik Tomislav Slavica, a koje od 25. studenog sudjeluju u gašenju velikih požara u Državi Izrael posjetio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, obavještava MORH.

 

Ovom prigodom premijer Netanyahu izrazio je zahvalnost Republici Hrvatskoj na brzom odgovoru na poziv za pomoć. Također, zahvalio se i na brzom dolasku protupožarnih snaga Republike Hrvatske u Državu Izrael, te uključivanju u gašenje požara.

 

- Požari oko Haife i Mount of Jerusalema izbijaju jedan za drugim,a uvjeti za gašenje su izuzetno teški, stoga je brza reakcija i sposobnost rada od zore do sumraka izazvala oduševljenje i veliku zahvalnost naroda Izraela i njihove Vlade - istaknuo je pukovnik Davor Turković.

 

Odluku o pružanju humanitarne pomoći Državi Izrael u gašenju požara donijela je Vlada RH 23. studenog, a na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.

 

Uz dva aviona u Izrael je 24. studenog 2016. odletjelo 14 članova posade i zrakoplovno tehničkog osoblja predvođeno kapetanima pukovnicima Davorom Turkovićem i Goranom Vlahovićem i bojnicima Tomislavom Slavicom i Željkom Žugajem.

 

Posada je smještena u vojnoj bazi Hatzor u središnjem Izraelu koja se nalazi u blizini planinskih područja u kojima bjesne veliki šumski požari.

 

Izvor:MORH

Iz kategorije: Vijesti