Datum objave: 19. Studeni 2016

Zastava 750 još živi: 19 registriranih Fića na našem području 31 godinu od kraja proizvodnje

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Točno trideset godina i jedan mjesec trajala je proizvodnja legendarne Zastave 750 znane i kao Fićo na području tadašnje Jugoslavije. Od 18. listopada 1955. do 18. studenog 1985. godine.

 

Lagan na brzini, lagan na potrošnji legendarni Fićo bio je omiljeni automobil radničke klase, danas se smatra najpopularnijim autom druge polovice 20. stoljeća što se tiče Jugoslavije. Danas se na njega gleda i kao na statusni simbol jednog društva.

 

Tijekom tih 30 godina u Kragujevcu proizvedeno je 923.486 Fića svih modela, a danas ih je na našem području registrirano svega 19, kako nas obavještavaju iz Policijske uprave šibensko – kninske.

 

 

Mala je to brojka od one od oko 50 tisuća vozila koliko ih je ukupno registrirano na području Šibensko – kninske županije ili oko 24 tisuća koliko ih je ukupno registrirano na području Šibenika.

 


Danas se cijena tog legendarnog automobila, ako ćemo gledati po iznosima koji se traže putem Njuškala, kreće između 2 tisuće kuna pa do čak 75 tisuća kuna što je iznos dobro održavanih Fića iz oldtimer kolekcije vozila.

 


Uz Fiću se često vežu ugodne uspomene iz minulih dana jer malo je onih koji će zaboraviti stisnutu vožnju na zadnjem sjedalu Fiće s koljenima često do brade posebno ako ste uz sebe imali i kakvu torbu.

 

Razgovori u Fići češće su nalikovali na nadvikivanje, nadjačavanje motora vozila nego ugodan razgovor kojim se kratila vožnja. S razlogom kultnog Fiću zovu automobilom koji nikad ne umire jer, ako ništa, uvijek će živjeti u sjećanju.
 

Iz kategorije: Vijesti