Datum objave: 14. Studeni 2016

Cinotti nakon medalja na INOVI: Ovakvi uspjesi su rijetki i nije lako ići na sajmove bez podrške

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Cinotti.. Bojan Cinotti. Čovjek koji je Šibenik u njegovoj slavljeničkog godini upisao na kartu gradova inovatora osvojivši niz nagrada na svakoj od izložbi inovacija na kojoj je izlagao e-kart i e-dron za spašavanje na moru.

 

Potvrda vrijednosti njegovih inovacija stigla je i ovog vikenda iz Zagreba gdje se održao jedan od najstarijih salona inovacija u Hrvatskoj, INOVA, a gdje je Cinotti osvojio zlatu i srebrenu medalju.

 

- Mogli bi nešto dobiti. Bit će jako teško i napeto. Mislim da se to treba maksimalno iskoristiti i dovesti ih u kantun – kazao je Cinotti u neobveznom razgovoru pred odlazak na 41. međunarodnu izložbu inovacija INOVA koja od 1971. godine svjedoči o nekim od najvećih uspjeha hrvatskog inventivnog rada, a sad je na listu najvećih upisano i Cinottijevo

 


- Ovakvi uspjesi su rijetki i nije lako otići na ovakve sajmove bez podrške kao kod mene i Društva inovatora Faust Vrančić i gospodina Josipa Labure. Medalje su uvijek iznenađenje jer uvijek ostaje ono škakljivo kad ne znaš hoće li dobiti što ili ne – priznao je inovator po povratku iz Zagreba.

 

Dodajući da postoje i razlike među sajmovima gdje žiri drugačije reagira na iste izume, tako je na zagrebačkoj INOVI Cinotti ponio zlatnu medalju za marine dron, a srebrenu za E-kart koji je na prethodnim sajmovima bolje prolazila od sad drona zlatnog sjaja.

 

-Ovo je bio najjači sajam, a po pričama i drugi u Europi sa 450 izlagača iz 21 države. Za karting sam mislio da neću dobiti ništa, a kod drona sam očekivao barem nešto jer je ipak inovacija s velikom budućnošću, ako se pokrene i pametno iskoristi – kazao je Cinotti.

 


INOVA je kao i svake godine dosad okupila veliki broj inovatora iz svijeta čime je opravdala naziv međunarodna, ali njeni izlagači i njihovi izumi privukli su veliki broj posjetitelja koji nisu ostali imuni ni na Cinottijeve izume pa se karting vozio i Zagrebačkim velesajmom.

 


- Nisam imao mira. Malo smo vozili i djecu po sajmu. Pitanja je bilo tisuću, među njima i par strukovnih. Kontakte smo razmijenili pa se nadam nekim pomacima – iskren je Cinotti koji će ponoviti riječi tajnika šibenskog Društva inovatora, Josipa Labure.

 


- Inovator ili inovacija je zvijezda repatica koja zasjaji i brzo se ugasi. U našoj zemlji je to, nažalost, tako. Znači, ne preostaje mi ništa drugo nego borba na više frontova – poručuje šibenski inovator u čiji bi plod izrastao iz zemlje inovatorskog uma trebalo uložiti pa da korijen ostane u Šibeniku, a sjeme da se širi dalje.
 

Iz kategorije: Vijesti