Datum objave: 14. Studeni 2016

Rast i razvoj JU NP Krka: Posjetiteljima nude uvid u proširenu stvarnost krške ljepotice

Šibenik News
Šibenik News

Svojom novom AR mobilnom aplikacijom „Krka National Park Tour“ Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ napravila je još jedan iskorak u primjeni novih tehnologija kako bi svojim posjetiteljima približila proširenu stvarnost Parka. Mobilna aplikacija proširene stvarnosti u AR tehnologiji olakšat će dolazak, orijentaciju i kretanje posjetitelja na prostoru Skradinskog buka i dati više informacija o sadržajima u Parku.

 

Nova aplikacija „Krka National Park Tour“ temelji se na AR (Augmented reality) konceptu, odnosno konceptu proširene stvarnosti koji se zasniva na ideji da se stvarnom svijetu digitalno dodaju informacije koje nam daju mobilni uređaji (s ekranom, GPS-om, kamerom, kompasom i drugim senzorima), tako da na zaslonu takvog uređaja vidimo stvarnost u proširenom obliku.

 

Spomenuta besplatna AR mobilna aplikacija, na dvanaest jezika, iznimno je jednostavna za korištenje. Tako ćemo prilikom posjeta NP „Krka“ pomoću besplatne aplikacije „Krka National Park Tour“ saznati gdje se točno nalazimo u prostoru i gdje se nalaze „točke interesa” (POI): ulazi i izlazi, recepcije, autobusna stajališta, izletnički brodovi, restorani, suvenirnice, etnološke prezentacije i drugo.

 

Nakon što preuzmemo i pokrenemo AR aplikaciju „Krka National Park Tour“ na ekranu će se pojaviti radar s označenim točkama interesa u okolici, pri čemu neće biti prikazan samo smjer u kojem se one nalaze, nego i njihova udaljenost, odnosno točna lokacija u prostoru. Klikom na te točke dobit ćemo više informacija o njima (tekstualnih, fotografskih, video), na jeziku koji odaberemo. Okretanjem smart mobilnog uređaja u prostoru na njegovu će ekranu iskakati druge značajne točke interesa koje se nalaze u tom smjeru, a počnemo li hodati u njihovu pravcu, podaci o udaljenosti mijenjat će se u stvarnom vremenu.

 

Zahvaljujući tim informacijama, posjetitelji će moći bolje planirati vrijeme koje će provesti u Parku, lakše će se snalaziti i kretati u njemu jer će znati koliko im vremena treba do pojedinih lokacija ili izlaza, tako da će maksimalno uživati u blagodatima prirode i kulturno-povijesnim znamenitostima.

 

Aplikacija je dostupna za preuzimanje preko Apple i Google trgovina aplikacijama:
iOS (iTunes) =>https://itunes.apple.com/gb/app/krka-national-park-tour/id1093046585?mt=8
Android (Google Play) =>https://play.google.com/store/apps/details?id=de.menschortweb.krka
 

Iz kategorije: Vijesti