Datum objave: 10. Studeni 2016

Veće šanse Hrvatskoj: Borzan imenovana predstavnicom Parlamenta za odnose s EMA, agencijom koja seli iz Londona

Šibenik News
Šibenik News

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan imenovana je za predstavnicu Parlamenta za odnose s Europskom agencijom za lijekove (European Medicines Agency). Radi se o imenovanju u ključnom trenutku kada se najveća agencija EU priprema na selidbu iz Londona i traženje nove zemlje domaćina.


- Radi se o velikoj časti i odgovornosti jer ću u radu s agencijom govoriti glasom cijelog Parlamenta. Pred EMA-om je razdoblje neizvjesnosti i izazova koje se ne smije odraziti na njen rad u procjeni sigurnosti lijekova kojima se liječe europski pacijenti. Isto tako, proces preseljenja iz Velike Britanije mora se obaviti transparentno i što je prije moguć -  upozorila je dr. Borzan, koja je još prošle godine održala gostujuće predavanje pred studentima Veleučilišta u Šibeniku na temu 'Sigurnost hrane i zaštita potrošača u EU'.


- Nadam se da hrvatska Vlada prati razvoj situacije oko biranja nove zemlje domaćina za ovu važnu europsku agenciju. Interes je ogroman, neki gradovi i države su već oformili radne skupine kojima je jedini zadatak lobiranje da EMA i njeni resursi i zaposlenici presele upravo kod njih. Hrvatska nije bez šansi, pogotovo jer je jedna od rijetkih država članica EU koja još nije domaćin niti jednom tijelu Unije - smatra hrvatska europarlamentarka.

 

Međutim, konačnu odluku o novom sjedištu Europske agencije za lijekove donijet će Europsko Vijeće u kojem sjedi hrvatski premijer, Andrej Plenković.
 

Iz kategorije: Vijesti