Datum objave: 07. Studeni 2016

Zbog puta u Bruxelles i 950. obljetnice: Festival ničeg Šibenčanima uputio apel

Šibenik News
Šibenik News

Šezdesetak Šibenčana, stoji na službenoj internetskoj stranici Grada Šibenika, uputilo se danas put Europskog parlamenta u Bruxelles gdje će ih dočekati domaćica, EU zastupnica i Šibenčanke, Ivana Maletić. 

 

Među tih 60-ak Šibenčana je gradonačelnik Krešimirovog grada, Željko Burić, ali i predsjednik Organizacijskog odbora proslave 950. obljetnice prvog pisanog spomena grada Šibenika, Ivica Poljičak. Upravo je spomenuta obljetnica razlog putovanja uvažene delegacije kraljevskog, hrvatskog samorodnog grada u prijestolnicu Europe. 

 

O njihovim imenima i funkcijama možemo samo nagađati jer iz nekog razloga on je ostao svojevrsna tajna no dobro u činjenici da 60-ak Šibenčana i Šibenčanki narednih dana neće biti u gradu prepoznao je Festival ničega koji je na svojoj, pak, Facebook stranici objavio poziv sugrađanima na akciju.

 

Upućujemo apel Šibenčanima koji su ostali u Šibeniku da neopterećeno uživaju naredna dva, tri dana... Prilika da prošetaju po svom samorodnom gradu, a da pritom ne susretnu nijednog političara, ravnatelja, biskupa ili direktora, neće im se opet pružiti tako skoro- stoji objavi Festivala ničega. 

 

Jesu li članovi Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac među njima, teško je reći, trebalo bi dobro pročešljati društvene mreže u potrazi za fotografijama objavljenim zasad s puta prema Bruxellesu, no znamo da su oni prvi koji su govorili o odlasku šibenske delegacije u srce Europske unije.

 

Inspiraciju su pronašli u proslavi 300. obljetnice Sinjske alke čije je izaslanike, u nešto, čini nam se smislenijem sastavu, dočekao tada EU zastupnik, danas premijer RH; Andrej Plenković. 

 

Plenković je u Bruxellesu dočekao 50 članova Viteškog alkarskog društva Sinj, alkara i alkarskih momaka, alkarskog vojvodu, župana splitsko - dalmatinskog, zamjenicu gradonačelnika Sinja te članove klape Sinj. Uzvanicima u EU parlamentu pripremljena je gozba s delicijama sinjskog kraja zajedno s pripadajućom izložbom fotografija Sinjske alke.

 

- Program predstavljanja Šibenika u Europskom parlamentu obuhvaća konferenciju „950 godina Šibenika“ u okviru koje će biti prikazan video zapis autora Željka Petreša „Faustov let“. Uz audio-vizualni dio, sadržaj konferencije će biti obogaćen predavanjima te recitalima, a bit će pročitana i isprava Kralja Petra Krešimira IV. Prigodna izlaganja uputit će i predstavnici gradske, županijske te crkvene vlasti. Nakon konferencije, u Europskom parlamentu će biti otvorena izložba „950 godina Šibenika“ - stoji na stranicama Grada Šibenika. 

Iz kategorije: Vijesti