Datum objave: 28. Listopad 2016

Od nedjelje zimsko računanje vremena donosi promjene i u kućanstvima i u prometu

Šibenik News
Šibenik News

U noći sa subote na nedjelju (29./30. listopada) završava ljetno računanje vremena i počinje zimsko zbog čega će se štošta promijeniti kako u kućanstvu tako i na prometnicama, a i najmanja nepažnja koštat će kako obitelji tako i vozače.

 

Ljetno računanje vremena završava u noći sa subote na nedjelju prelaskom na zimsko vrijeme, pa će vozači i danju morati paliti svjetla, dok će se struja po nižoj tarifi, umjesto od 22 do 8 sati, obračunavati od 21 do 7 sati. Ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 30. listopada, u tri sata pomicanjem za jedan sat unatrag, pa će umjesto tri biti dva sata. Stoji na internetskim stranicama Državni zavod za mjeriteljstvo.

 

Ministarstvo unutarnjih poslova, MUP, pak, podsjeća vozače da po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje moraju danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Slično pravilo odnosi se i na vozače bicikla također od prvog sumraka do potpunog svanuća i u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozači mopeda i motocikla dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

 

Vozačima u slučaju nepoštivanja tih propisa prijete kazne od 300 kuna, navodi MUP, koji apelira na vozače da tijekom vožnje imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu. Hrvatska elektroprivreda podsjeća da se s povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.

Iz kategorije: Vijesti