Datum objave: 21. Listopad 2016

Proslavljena uspješna sezona; Na tvrđavama svetog Mihovila i Barone 420 000 posjetitelja

Diana Ferić
Diana Ferić

Vrlo uspješna bila je protekla sezona za Javnu ustanovu tvrđave Šibenik, kako je rečeno danas na druženju predstavnika je javne ustanove, Turističke zajednice i Grada Šibenika.

 

Javna ustanova je dokazala da je financijski samoodrživa budući da je, prema još nepotpunim podatcima, imala oko 400 000 veći prihod od rashoda. Šibenske tvrđave u 2016. godini bilježe rekordnu posjećenost – sveukupno ih je do sada obišlo 420.000 što dnevnih što večernjih posjetitelja. U prvih 10 mjeseci ove godine Tvrđavu sv. Mihovila posjetilo je je 115.227 dnevnih posjetitelja, čime je već premašen ukupan broj posjeta iz cijele 2015. godine. Ove godine je na Tvrđavi sv. Mihovila održano 19 večernjih događanja, uključujući vrlo zahtjevne produkcije hrvatskih opera Ero s ovoga svijeta i Nikola Šubić Zrinjski. Koncert sastava Morcheeba tokom kojeg je u Šibeniku snimljen i spot dao je značajan doprinos turističkoj promociji tvrđave i Šibenika.


Tvrđavu Barone je od otvorenja, 29. siječnja 2016., obišlo 45.083 dnevnih posjetitelja. Održano je 30 raznovrsnih programa koji su bili otvoreni za sve posjetitelje. Obje šibenske tvrđave zaživjele su kao mjesto održavanja poslovnih događanja, konferencija i okruglih stolova.

- Svi koncerti koje smo mi organizirala na tvrđavi svetog Mihovila bili su rasprodani i to nekoliko dana prije dana održavanja. Izvedbom Era s onoga svijeta s oko 150 sudionika potvrdilo se da se i taka događanja mogu na toj pozornici bez problema organizirati odnosno da je ona prikladna za sve vrste programa. Vrlo smo zadovoljni i zbivanjima na tvrđavi Barone. Na njoj je organizirano 30 raznovrsnih programa, a godina koja je ispred nas bit će još bogatija po programima koji se već pripremaju - kazala je Morana Periša, voditeljica Odjel za programe i produkciju.

 

Istaknula je i kako je u održavanje tvrđava kao i na investicije utrošeno oko milijun kuna, a jedan od projekata na koji su posebno ponosni je nova turistička signalizacija u unutrašnjosti tvrđave i do nje koja sadržava 40 interpretacijskih ploča. Ponosni su i na Klub prijatelja tvrđava koji sada broji 4 600 članova,a ove godine je 50 000 kuna od članarina uloženo u obnovu gotičkog portala u središtu Šibenika.


Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika ustvrdio je kako su ti odlični rezultati dokaz da je gradska vlast, kada je dovršila uređenje tvrđave svetog Mihovila i revitalizirala Barone bila u pravu i da su ti podatci dokaz da nisu su uspjeli i da oni koji su tvrdili da će tvrđave biti još jedna teret gradskom proračunu nisu bili u pravu. Najavio je i da će uskoro početi uređenje dva prilazna puta tvrđavi Barone, onaj kroz ulicu Nikole Tesle, kao i onaj koji ide od nadvožnjaka na Šubićevcu.

 

Dino Karađole, direktor TZ Grada Šibenika pohvalio se i rezultatima ovogodišnje turističke sezone. U Šibeniku je ostvareno 1 200 000 noćenja što je porast od 9 posto u odnosu na lanjsku sezonu, a na širem šibenskom području 1 560 000 noćenja ili 12 posto više nego prošle godine. „Tvrđave su postale brend Grada Šibenika, mjesta koja se mora posjetiti“, zaključio je Karađole.
Nakon što je tu nagradu osvojila Tvrđava sv. Mihovila, i Tvrđava Barone nalazi se među tri finalista za nagradu HTZ-a „Kulturna atrakcija godine“.
Sadržaje tvrđave prepoznala je i struka, te je digitalni postav Tvrđave Barone nagrađen na Danima komunikacija u Rovinju kao najbolja Inovativna upotreba tehnologije. Dokumentarni film Barone osvojio je dvije nagrade na Festivalu turističkog filma u Zagrebu, a biti će prikazan na još tri domaća i međunarodna festivala do kraja godine.

 

„Tvrđavu sv. Mihovila u rujnu smo prijavili za prestižnu nagradu Europa Nostra, koja se svake godine dodjeljuje za projekte vezane uz konzervaciju, istraživanje i promociju baštine. Desetak delegacija hrvatskih gradova i općina službeno je posjetilo Šibenik ove godine isključivo zbog interesa za kvalitetno upravljanje kulturnom baštinom. Tijekom 2016. godine djelatnici Tvrđave kulture održali su ili će održati predavanja i izlaganja na različitim festivalima, znanstvenim skupovima i konferencijama u Zagrebu, Splitu, Firenci i Lisabonu“, istaknula je Vera Bolanča Jergović, voditeljica Ureda za marketing i promociju, a dodala je i kako prvi šut pripremaju i projekt kojim se aplicirati za sredstva EU fondova.

 

Uspješna sezona proslavljena je u prostoru City Point, prodajno-informativnog punkt šibenskih tvrđava u staroj gradskoj jezgri i uz autohtone proizvode, hranu i piće koje se nude na tvrđavi Barone, čuveni „Šibenski pijat“ koji je protekle sezone punio i medije nakon opaske jedne posjetiteljice da je preskup. Pri tome se nije uzelo u obzir da je on dio image lokacije na kojoj se nudi i da se ne može uspoređivati s klasičnom ugostiteljskom ponudom. Na tvrđavi Barone je sve što se nudi uzgojeno i proizvedene u OPG –ovima iz Šibensko – kninske županije osim prirodnih sokova o bazge i kadulje koji stižu iz Like. Tu su domaći sirevi, pršut i pašteta od pršuta, pravo domaće maslinovo ulje, sušene rajčice, ukiseljenu murtelu i niz drugih delicija.

Iz kategorije: Vijesti