Datum objave: 19. Listopad 2016

EU novac ostaje u Kninu: Sinergija institucija, obrtnika i udruga budućnost je Zvonimirovog grada

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Veleučilište 'Marko Marulić' u Kninu djeluje lokalno, misli globalno. Potvrdila nam je to Ljubica Ukić, veleučilišna koordinatorica Erasmus + programa, koja je inicirala suradnju s Ekološkom udrugom Krka Knin i na taj način konkretnom mjerom podržala njihov projekt pokretanja društvenog poduzetništva u Zvonimirovom gradu.


- Kao direktorica tvrtke Matica mnogo surađujem s malim poduzetnicima i udrugama na području Knina, a kako je Veleučilište dobilo sredstava za financiranje promotivnih aktivnosti Erasmus + programa, bilo mi je logično da Veleučilište taj novac uloži na području grada Knina. Tada sam stupila u kontakt s udrugom Krka gdje smo kupili magnete i privjeske punjene ljekovitim biljem. Ostavili smo europski novac u Kninu – rezimirala je Ukić.

 

Foto: Narudžba Veleučilišta 'Marko Marulić'

 

Kninski aktivisti okupljeni u ovu i od Ministarstva zaštite okoliša i prirode nagrađivanu udrugu prodajom svojih radova nastoje zaposliti dugotrajno nezaposlene osobe koje bi na taj način ostale u radnom odnosu i nakon isteka ugovora na javnim radovima, a usput čuvaju i okoliš budući da se njihovi mirisni privjesci izrađuju od reciklirane odjeće i ljekovitog bilja s kninskog područja.


Kninsko Veleučilište u nekoliko navrata djelovalo je na način da svojim aktivnostima, svojim ulaganjima ulaže u kninske obrtnike i to one male pa je poznat primjer izrade ruksaka s tradicionalnim obilježjima kninskog kraja, a po propisima Erasmus + programa.

 

- Znam da bi bilo jednostavnije javiti se nekomu u Zagreb i naručiti već gotove proizvode, ali mislim da je pametnije ako možemo ostaviti novac na svom području, da to učinimo, a i malim obrtnicima i udrugama to bi mnogo značilo – priznaje koordinatorica europskog obrazovnog programa mobilnosti koja na ovaj način promovira kninski kraj, ali i ljude kojima je to rodna gruda čije gospodarstvo još uvijek treba i najmanju podršku.

 

Foto: Štand s rukotvorinama Eko udruge Krka Knin


Magnete i privjeske koje izrađuju članovi eko udruge Krka Knin dobili su praktički svi koji su bili u kontaktu s Veleučilištem 'Marko Marulić' od stranih studenata koji su u Knin došli posredstvom Erasmus + programa, kninski studenti koji su putem programa mobilnosti otišli studirati vani, ali i studenti koji su se pokazali najboljim u prošloj akademskoj godini, studenti na početku ove akademske godine kao i razni diplomati, dužnosnici, direktori te predstavnici gradova i županija.

 

- Nadam se da će sve više ljudi ući u ovu priču, da će prepoznati da može i ovako jer smisao je da nastavimo ovu priču, uzalud nam je ako smo ovo napravili samo jednom i to je to – poručila je Ukić.

 


Kninsko Veleučilište nije jedina ustanova koja je konkretnim primjerom podržala društveno koristan i gospodarski učinkovit rad Ekološke udruge Krka Knin. Njihove proizvode za svoje partnera kupila je i kninska Ribarnica.

 

Foto: Narudžba kninske Ribarnice 

 

Prodajni asortiman udruge upotpunjen je platnenim vrećicama, a izrada i prodaja eko proizvoda jedan je od strateških ciljeva udruge za razdoblje do 2015.- 2020. godine kako bi pokušali iznaći sredstava za samofinanciranje i zapošljavanje ugroženih, a radno sposobnih dugotrajno nezaposlenih osoba.
 

Iz kategorije: Vijesti