Datum objave: 15. Listopad 2016

FOTO:U Šibeniku potvrđena stoljetna važnost pisane riječi koju slavi Mjesec hrvatske knjige

Šibenik News
Šibenik News

Kulturna manifestacija na nivou Lijepe Naše, 'Mjesec hrvatske knjige' svečano je otvorena danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Ova jednomjesečna manifestacija koja slavi lijepu pisanu riječ traje do 15. studenog, a ove godine održava se pod motom 'Čitam sto na sat'.

 

U prigodi otvorenja manifestacije za što je iz nekoliko razloga odabran baš Krešimirov grad uzvanicima su se obratili prvi čovjek Šibensko - kninske županije, Goran Pauk, potom prvi čovjek Šibenika, Željko Burić, a samim time i ravnatelj Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić', Vilijam Lakić koji je iskoristio prigodu zahvaliti se svim svojim kolegama koji su prije godinu dana nesebično pomogli šibenskoj Knjižnici nakon što je njene prostorije snašla poplava tijekom olujnog nevremena koje je pratilo i današnje svečano otvorenje Mjeseca hrvatske knjige. 

 

Već smo spomenuli da postoji nekoliko razloga zašto je Šibenik izabran za središnju proslavu otvorenja manifestacije, a to su, naravno, 950. obljetnica prvog pisanog spomena grada Šibenika te još 150 godina postojanja šibenske Knjižnice koja je prije stoljeće i pol  nalazila na istom mjestu na kojem se danas nalazi taj kulturni hram koji njeguje slovo, riječ, stih - Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku.

 

Zadnji razlog, a onaj o kojemu će se tek više govoriti naredne godine svakako je 400. obljetnica tiskanja knjige izuma i projekata Machinae novae (Novi strojevi) velikog šibenskog humanista, Fausta Vrančića. 

 

Humaniste se ne zaboravlja, intelektualce koji su epitete pravdali riječju i djelom se ne zaboravlja, a upravo takav bio je i nekadašnji ravnatelj Knjižnice 'Juraj Šižgorić', Milivoj Zenić kojeg se u svom govoru prisutnima prisjetila Davorka Bastić, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige. 

 

- Mjesec hrvatske knjige najduža je knjižničarska manifestacija koja ne bi bila moguća bez razumijevanja na lokalnoj razini. Ove godine i Murter obilježava 150 godina postojanja knjižnice i te brojke govore koliko je tradicija pisane riječi duga i važna na razini cijele Hrvatske - dodala je Bastić. 

 

Okupljenima se obratio još i Ivica Poljičak, predsjednik Organizacijskog odbora 950. obljetnica, ali ne i najavljeni tehnički ministar kulture, Zlatko Hasanbegović koji je svoj izostanak opravdao obvezama u Hrvatskom saboru. 

 

No, zato je publika u predivnoj zgradi šibenskog Kazališta uživala u glazbenom programu u sklopu kojeg su nastupili klapa Sibenico te Šibenske šuštine koje su izvele šibensko nijemo (mutavo) kolo koje nastoje vratiti u život. 

 

Mjesec hrvatske knjige u Šibeniku donosi pregrš zanimljivosti, a neke od njih svakako su izložbe danas otvorene u prostorijama Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić' poput one Karmen Krnčević 'Šibenik očima stranaca'. 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti