Datum objave: 28. Rujan 2016

Počela svetkovina svetog Mihovila: Njegov lik večeras unesen u katedralu

Diana Ferić
Diana Ferić

Proslava svetog Mihovila arhanđela, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije otvorena je večeras Službom svjetla, pjevanim Povečerjem i ulaskom lika sv. Mihovila u katedralu svetog Jakova. Obrede je predvodio umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, a uz njega su na slavlju sudjelovali šibenski biskup Tomislav Rogić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, dubrovački biskup Mate Uzinić, kotorski biskup Ilija Janjić i hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk.
Lik sv. Mihovila unijet je u katedralu kroz glavna vrata u pratnji kadioničara i križonoša, dva bratima, Gradske straže sa zastavama i bubnjevima, a nosili su ga bratimi u šibenskim nošnjama i sa šibenskim kapama na glavama. Lik sv. Mihovila pred oltarom je dočekao biskup u miru msg. Ante Ivas. Lik sv. Mihovila postavljen je na ogradni zid i tu će ostati do kraja svetkovine. 

Propovjed je, pred  biskupima, domaćinu Tomislavu Rogiću, splitsko-makarskom nadbiskupu Marinu Barišiću, dubrovačkom biskupu Mati Uziniću, kotorskom biskupu Iliji Janjiću, hvarsko-bračko-viškom biskupu Slobodanu Štambuku i biskupu u miru Anti Ivasu održao don Ivica Boko, župnik iz Ražina. Kazao je   da u duhovnoj borbi mržnja mora biti isključena.
" Kada aspravljamo, primjerice, s našim ideološkim neprijateljima, trebamo braniti svoja načela i boriti se protiv krivovjerja, ali naše ideološke neprijatelje moramo voljeti, jer svaki oblik naše mržnje u raspravi prema njima kod njih blokira moguću promjenu stava. Samo ljubav može promijeniti nekoga i zato uvijek raspravu s ideološkim neprijateljima moramo voditi odlučno, ali s ljubavlju prema njima. Znam da to nije uvijek lako, ali jedino je put istinske ljubavi kršćanski put, odnosno Isusov put ", poručio je.

Iz kategorije: Vijesti