Datum objave: 19. Rujan 2016

Nakon izložbe u Rijeci: Cinottijev zlatni elektro karting za Šibenik je što i Rimčev Tesla za svijet

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Članovi Društva inovatora Faust  Vrančić Šibenik osvojili su zlatnu medalju na 9. nacionalnoj izložbi mladih inovatora i izložbi tehničkog stvaralaštva mladih održanoj proteklog vikenda u riječkom Kastavu.


Zlatnu medalju ponijeli su za izum elektro kartinga koji su izradili Bojan Cinotti uz pomoć mladih kolega iz Društva, Ante Čobanova i Šime Buve. 

 

- Zadnji dan imali smo posjet ministara i dogradonačelnika Rijeke koji su se zainteresirali za elektro karting jer je prvi takve vrste u Hrvatskoj. I komisija na natjecanju odlučila je da nam dodijeli zlato. Veoma sam zadovoljan i mislim da smo lijepu stvar donijeli u naš grad, a sad idemo dalje raditi. Velika zahvala ide Društvu Faust Vrančić - priznao je Cinotti, jedan od začetnika kartinga u Šibeniku, a odnedavno i inovator na čiji račun ide ne samo nagrađeni elektro karting nego i morski dron koji bi uskoro trebao na natjecanja, no prije toga, navodi Cinotti, valjalo bi ga zaštititi.

 

 

Da je elektro karting izazvao pozornost velikog broja posjetitelja Izložbe potvrdio nam je i Josip Labura iz Društva inovatora Faust Vrančić Šibenik koje djeluje već 18 godina. Kako nam kaže Labura, karting je privukao pozornost Riječana, ali i komisije.

 


- Bila je ovo prilika da pokažemo nešto novo. Karting nije novo, ali elektro karting je svakako prvi u Hrvatskoj i zbog toga je privukao dosta pažnje u odnosu na ostale štandove. Ovo je i lijepa promocija grada jer uz naše ime veže se Šibenik - priznaje Labura, dodajući da članovi Društva djeluju volonterski, a naprijed ih gura ljubav prema tehnologiji i izumima i želja da to prenesu na mlađe generacije.

 


- Ukupan broj članova Društva čini jedna trećina mladih koji su aktivni onoliko dugo koliko su aktivne i njihove inovacije, a tu je i srednja škola pa kad odu na fakultete izvan Šibenika, nema ih više. Oni dođu poput zvijezda repatica. Pojave se na nebu, zabljesnu, a onda se ugase. Inovacije nisu nešto što se događa stalno, ali su važan dio nečeg većeg, oni su kao kamenčić dio mozaika i važne su za napredak gospodarstva - objašnjava Labura.

 


Društvo inovatora Faust Vrančić, pojašnjava njihov član, djeluju u prostorijama koje su im osigurane u Mandalini, a gdje imaju priliku raditi na prototipovima svojih izuma po čemu su, tvrdi, jedinstveni u Hrvatskoj.

 

 

Imali u šibenskom Društvu budućih Rimaca ili barem njegovih nasljednika?!

 

- Takvi se rijetko rađaju, ali svaka inovacija je korak naprijed. Ako ćemo govoriti o Šibeniku, i o skromnijim uvjetima, onda bi elektro karting mogao biti nešto kao Rimčev Tesla koji je promijenio svijet - priznao je Labura.
 

Iz kategorije: Vijesti