Datum objave: 14. Rujan 2016

Još jedan uspješan projekt TUŠ-a:Inovativna i maštovita jela i proizvodi od plave ribe

Diana Ferić
Diana Ferić

Jeste li čuli za dalmatinski suši sastojci kojeg su , uz ostalo, marinirani inćuni, riža i listovi blanširane blitve ili pak za kanape sendviče sa slanim srdelama i dinjama, mediteranske Šimunove rolice, Grginu fantaziju ili Petrovu baladu? Do sada niste ni mogli jer je riječ o zanimljivim jelima koja su kreirali učenici i profesori kulinarstva Turističko ugostiteljske škole u Šibeniku, u sklopu projekta „Proizvodi od plave ribe“ koje je financiralo Ministarstvo turizma.

 

Večeras su u konobi Gorica za novinare, predstavnike turističkih zajednica i lokalne vlasti. održali prezentaciju i degustaciju tih zanimljivih i inovativnih jela Nakon projekta o molekularnoj gastronomiji Turistička škola tako je uspješno završila još jedan gastronomski projekt koji bi, kako je istaknula ravnateljica te škole Senka Dodig mogao biti temelj za neke poduzetničke proizvodne poduhvate u Šibeniku, ali i brendiranje Šibenika kroz ta jednostavna, ali inovativna jela od plave ribe. „ Ovim projektom mi dajemo putokaz i ne vidim razloga zašto se u Šibeniku ne bi otvorio pogon za preradu plave ribe, recimo za dehidraciju i pakiranje te ribe koja bi se našla na policama trgovačkih lanaca i u našim ugostiteljskim objektima“, zapitala se Senka Dodig.

 

Vrijednost tog projekta je što su učenici radili sve od soljenja, sušenja, mariniranja i konzerviranja svježe plave ribe do pripreme jela pri čemu su koristili neke suvremene i inovativne metode, kazao je profesor Ivica Marasović, inženjer prehrambene tehnologije. Navodeći sve kvalitete plave ribe , ali i to da Hrvati pojedu godišnje po glavi stanovnika samo 8 kilograma ribe, i bijele i plave, a Španjolci 55 kilograma! Projekt je trajao tri mjeseca.

 

Dvojica mladih kuhara su prezentirala metodu brzog dimljenja ribe na samljevenoj, sušenoj kori od jabuke uz pomoć „smoking guna“.

 

Mentorice mladim kuharima koji su kreirali i pripremili neobična, nesvakidašnja jela bazirana na inćunima i srdelama su Ljiljana Burazer, Sanja Ivanović i Biserka Šmit, a u tehnologijama pripreme svježe ribe prof. Marasović. Od učenika u projektu su sudjelovali Katarina Mađar, Ante Juričev, Lika Nakić i Ivan Bačić u „klasi“ profesorice Burazer, potom Bruno tabula i Ines Mađar u „klasi“ profesorice Ivanović te Šimun Guina, Grgo Bačelić i Petar Vunić kojima je mentorica prof. Šmit. Jere Jurić, Karlo Brajković i Tomislav Bilić su uz pomoć prof. Marasovića savladali tajne pripreme plave ribe za korištenje u tim maštovitim receptima.
Svoje su vještine na prezentaciji pokazali i mlade konobarice i konobari, polaznici TUŠ –a Tonya Tanfara, Karlo Batinić, Dume Jušić i Enriko Krluk.

 

Na prezentaciji se čulo i kako FLAG Galeb iz Tribunja u suradnji s tamošnjim ribarima priprema projekt pod nazivom „ Preporučuju domaći ribari“, kako bi se nazvala markica koju bi dobio svaki ugostitelj koji nabavlja ribu od domaćih ribara i priprema je na tradicionalan način.
 

Iz kategorije: Vijesti