Datum objave: 13. Rujan 2016

Šibenčani, mogli ste doći poslušati što su šibenski gimnazijalci istražili o baštini svog grada

Diana Ferić
Diana Ferić

Samo je nešto nedostajalo večerašnjoj prezentaciji projekata istraživanja kulturne baštine Krešimirovog grada koju su organizirali šibenski gimnazijalci i njihove mentorice – profesorice Jasminka Paić i Irena Sačić, a to su Šibenčani da vide i čuju kako mladi u Šibeniku izučavaju i cijene povijest svog grada, izvan obaveznog nastavnog gradiva.

Prezentacija je organizirana u sklopu programa obilježavanja 950. obljetnice prvog spomena Grada Šibenika, no osim na početku kada su ih došli pozdraviti Ivica Poljičak, predsjednik organizacijskog odbora te proslave i Gojko Lambaša, ravnatelj Muzeja Grada Šibenika u atriju kojeg je prezentacija organizirana u publici su bili samo gimnazijalci. A bilo je vrlo zanimljivo i poučno.

Predstavljen je projekt „Pet stoljeća šibenske Poljane“ o kojem je govorila Maja Vrbičić,; bivša svestrana gimnazijalka, sada studentica medicine u Splitu Nikolina Vučenović govorila je o tomu kako su Šibenčani u doba Mletačke republike bili galijoti na Santilli; bilo je riječi i o istraživanju šibenskih solana koje su prezentirale Lucija Dujić i Lucija Bujas; učenik četvrtog razreda šibenske gimnazije Điđi Delalić prezentirao je svoje istraživanje o tomu zašto je i kako u doba Mletačke republike uveden novčić bagatin kojim su bagatelno plaćane usluge Šibenčana te kako se kroz priču o njemu može puno toga spoznati o i životu u Šibeniku tog doba , a jednako zanimljiva bila je prezentacija povijesti kupališta Jadrija pod nazivom „San Andrea“ koje je krenulo od crkvice svetog Andrije koja se nalazila na tom tada otoku, a sada poluotoku na kojem je početkom 20. stoljeća nastalo kupalište Jadrija koje i danas ima kultni značaj.

Na kraju možemo reći samo petica za šibenske gimnazijalce i njihove mentorice, ne samo za prezentirane projekte nego i za entuzijazam koji pokazuju istražujući povijest svoga grada. To je u jednoj rečenici najbolje opisala Nikolina Vučenović koja je u najavi večerašnje prezentacije kazala kako se ne treba busati u prsa nekim frazama nego upoznavati svoj grad i njegovu povijest čime se stječe prava ljubav prema domovini i zavičaju u kojem živiš.
 

Iz kategorije: Vijesti