Datum objave: 12. Kolovoz 2016

FOTO: Lako se hvaliti lijepim, no što reći o ljudima koji ispred turista kopaju smeće

Šibenik News
Šibenik News

- Veliko je zadovoljstvo čitati i gledati pozitivne vijesti o Šibeniku - napisao je Željko Burić, gradonačelnik Krešimirovog grada, na Facebook profilu koji nose njegovo ime, a na temu novinskog teksta o Šibeniku kao turističkoj hit destinaciji. 

 

Priča o kojoj svjedoči naslovna fotografija ovog teksta na kojoj starac iz otpada odvaja plastične boce dok turistkinja baca smeće niti izaziva zadovoljstvo niti je pozitivna vijest. Dapače.

 

O ovim se ljudima u Šibeniku ne priča, ne piše. Ne srami. Ljude u čije džepove, na čije bankovne račune ne sjeda novac turista, čije posjete ruše rekorde ove sezone na području grada Šibenika, najlakše je smetnuti s uma jer ponekad je dovoljno o problemu ne misliti i on nestane sam od sebe. 

 

Nemalo puta ove godine gradonačelnik Burić na raznim presicama spomenuo je Šibenik u kontekstu (sezonske) destinacije posjetitelja dubljeg džepa no nijednom prilikom nije spomenuo ljude kojima je Krešimirov grad cjelogodišnje i boravište i prebivalište. Njihov život u Šibeniku sazdan je od jada i bijede, a od turista kupe ono što nakon njih ostane - plastične boce. 

 

U svibnju iduće godine idu lokalni izbori, iako na listi 9. izborne jedinice na predstojećim parlamentarnim izborima, Burić upozorava da je to lijepo priznanje za njegov dosadašnji rad no da je fokus njegovog djelovanja i dalje Šibenik te najavljuje (ponovno) ulazak u izbornu trku ne bi li zadržao fotelju prvog čovjeka najstarijeg samorodnog kraljevskog grada Šibenika. 

 

Stoga, valja imati na umu da su birači stanovnici Šibenika koji ovdje borave 365 dana u godini i da su grad koji obilježava 950. godinu, a koji se nastoji prodati luksuznim gostima koji ostaju par dana, sagradili ljudi koji ovdje žive prije, za vrijeme i nakon izbora, bilo kakvih.

 

 

Piše: Snježana  Klarić

 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti