Datum objave: 05. Kolovoz 2016

Varaždinski panker Bronx prvi je ušao u netom oslobođeni Knin

Šibenik News
Šibenik News

Ne znam što bih dao danas za snimku koja bi svjedočila o jednom uistinu iznimnom trenutku, ne samo za mene, nego i sve nas, veli Vladimir Miljenović zvani Bronx, jedan od pripadnika svojedobno žive varaždinske punk-scene.

 

Ne žali on danas za snimkom nekog koncerta varaždinskog punk-sastava Bakin podrum, riječkih Termita ili prvih Prljavaca, kako bi vjerojatno pomislili oni koji ga poznaju iz vremena od prije nekih tridesetak i više godina, već za filmskim zapisom ulaska u Knin tenkovskog voda 7. gardijske brigade na čelu s tenkom T-55 kojim je zapovijedao, najisturenijeg dijela Hrvatske vojske koji je prvi ušao u sjedište pobunjenika 5. kolovoza 1995. godine.

 

Na upit kako se dogodilo da baš nekadašnji varaždinski panker uđe prvi u Knin zajedno s članovima svoje tenkovske posade, odgovara da je sve počelo nekoliko godina ranije, odnosno u ljeto 1991. godine.

 

Od Zime '94 do Oluje

 

'Kao ni mnogi drugi, ni ja nisam ni sanjao sve ono što se događalo devedesetih. U glavi su mi bili neki potpuno drukčiji planovi. Međutim, kada su u Hrvatskoj počeli prvi sukobi, javio sam se u 5. bojnu 1. a brigade Hrvatske vojske, odnosno tadašnjeg Zbora narodne garde. Iduće godine otišao sam za instruktora oklopništva u Centar za obuku i odgoj vojnika u Pazinu iz kojeg sam se vratio u 7. gardijsku u kolovozu 1993. godine', prisjeća se bivši zapovjednik 2. tenkovskog voda 2. tenkovske satnije Oklopno-mehanizirane bojne 7. GBR-a Pume.

 

Među nizom operacija HV-a u kojima je sudjelovalo zajedno sa suborcima iz Puma, izdvaja Zimu '94., Skok 1 i Skok 2 jer su one bile bitne za Oluju, zajedno s Ljetom '95., operacijom koja je neposredno prethodila oslobađanju Knina. 

 

'Nakon gotovo svakodnevnih sukoba od jeseni 1994. i više poginulih i ranjenih, uspjeli smo uoči Božića ovladati visovima Dinare nedaleko od Knina. Onamo, na visinu višu od 1.700 metara, došli smo s tenkovima i drugim oklopnim snagama što nikada prije nitko nije učinio. Zima je bila jaka, desetak i više stupnjeva ispod nule, i trebalo je to izdržati sve do veljače kada nam je stigla zamjena', prisjeća se Bronxov suborac Stevan Tramburovski, zapovjednik protuoklopnog voda PORD-a 7. GBR-a koji je te zime izgubio dvadesetak kilograma.

 

Spriječeno zauzimanje Bihaća

 

Zahvaljujući uspjehu na Dinari, kao i uspjesima u Livanjskog polju krajem 1994. godine, spriječeno je zauzimanja Bihaća koji je u to vrijeme bio u opsadi neprijateljskih snaga, a time su ujedno stvorene pretpostavke za kasnije oslobađanje Knina.

 

'U Livanjskom polju bili su 7. GBR i 4. GBR, svaki na svojem pravcu djelovanja. Mi smo zajedno pritisnuli neprijatelja koji je prijetio zauzimanjem Bihaća za što je prikupio ozbiljne snage', veli nam Tramburovski koji je uvjeren da je HV za to imao prešutno odobrenje međunarodnih čimbenika, osobito nakon pokolja u Srebrenici.

 

 

 

Cijeli tekst pročitajte na Tportalu, klikom na - KNIN.

Iz kategorije: Vijesti