Datum objave: 14. Srpanj 2016

FOTO: Najmlađem šibenskom startupu Tech teens Šibenik stigao prvi 'anđeo'

Šibenik News
Šibenik News

U organizaciji Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) i Grada Šibenika jučer, 13. srpnja, na Tvrđavi Barone održano je posebno izdanje Startup srijede. Kroz zanimljivu panel raspravu koju je moderirao Hrvoje Bujas, koordinator udruge Startup Šibenik te osnivač Crnog Jajeta i goHomea, članovi CRANE-a odgovarali su na pitanja kako privući poslovnog anđela, odnosno ulagača, te postoji li ključ za uspjeh poduzetničke ideje.

 

Podsjetimo, Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE) je neprofitna udruga koja okuplja privatne investitore koji su zainteresirani za ulaganja u inovativne tvrtke u ranom stadiju razvoja. CRANE je krovna organizacija poslovnih anđela u Hrvatskoj i jedna od najuspješnijih organizacija u Europi.

 

Svoje bogato iskustvo okupljenim šibenskim poduzetnicima i startup-ovcima prenijeli su Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a, Hrvoje Prpić i Saša Cvetojević, članovi Upravnog odbora CRANE-a. Pojasnili su kako je razlika između poslovnih anđela i klasičnih investitora u tome što oni o investiciji brinu i nakon što ulože u startup, a svojim iskustvom, ekspertizom i poslovnim kontaktima pružaju pomoć u daljnjem razvoju i komercijalizaciji projekta.

 

- Treba posebno pohvaliti ovakve inicijative koje postoje u Šibeniku. Sve to pridonosi da u Hrvatskoj sutra imamo što više projekata i što više malih poduzetnika -  poručili su.

 

Sudionike je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Matija Bumbak te naglasio važnost ovakvog načina poslovnog umrežavanja u Šibeniku.

 

- Želimo pokazati da ljudi ne trebaju sjediti doma i čekati posao, bitno je pokrenuti se. Zadaća nas u javnom sektoru je da stvorimo uvjete, a na vama poduzetnicima je da ih iskoristite, a mi smo, naravno tu, da vam pomognemo. Grad Šibenik iznimno je zainteresiran za priču startupa te ukoliko imate bilo kakve ideje slobodno nam dođite, tu smo za vas - istaknuo je pročelnik Bumbak.

 

Nakon panel rasprave tri šibenska startupa predstavila su svoje ideje kroz trominutnu prezentaciju, tzv. pitch, a potom su uslijedila pitanja i komentari poslovnih anđela. Pred članovima CRANE-a pitch su održali Bite Me, Biz2Run i Tech teens Šibenik. Šibenski osnovnoškolci okupljeni u startup Tech teens od poslovnih su anđela dobili posebne pohvale, a uspješno su i sklopili svoju prvu suradnju budući da su anđeli odlučili uložiti u nabavu novih prijenosnih računala za potrebe najmlađeg šibenskog startupa.

 

Pored poticajne panel rasprave, na Tvrđavi Barone jučer je održan i četvrti po redu CRANEbrunch u sklopu kojeg su članovi CRANE-a te predstavnici Grada Šibenika na čelu s gradonačelnikom Željkom Burićem razgovarali o prijedlozima i mjerama za poboljšanje poslovne klime te olakšavanju investicija.

 

Treba spomenuti i kako je ekipa iz CRANE-a obišla šibensku tvrđavu te korištenjem AR naočala tehnologijom proširene stvarnosti upoznala povijesne okolnosti nastanka tvrđave i Šibenika u 17. stoljeću.
 

Iz kategorije: Vijesti