Datum objave: 11. Srpanj 2016

Krila Oluje osvojila mač kralja Husseina na najvećem aeromitingu nedaleko Londona

Šibenik News
Šibenik News

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Krila Oluje pod vodstvom Šibenčanina, pukovnika Damira Barišića nastupila je na međunarodnom vojnom aeromitingu Royal International Air Tatoo u Zrakoplovnoj bazi Fairford nedaleko Londona i osvojila osvojila prvu nagradu za najbolji nastup - King Hussein Memorial mač. 

 

U obrazloženju stoji da su pokazali zavidnu razinu letačkih i akrobatskih sposobnosti. Osvojili su mač kralja Huseina koji je bio dugogodišnji pokrovitelj ove nagrade, javlja HRT.

 

Organizator je istaknuo da nagradu King Hussein Memorial Sword dodjeljuje za izrazito precizan i atraktivan program s nikad viđenim manevrima izvedenim u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima.


Ova prestižna vojna zrakoplovna manifestacija svake godine okupi predstavnike gotovo svih vodećih svjetskih ratnih zrakoplovstava i stotine tisuća gledatelja, a u letačkom i izložbenom dijelu programa redovito sudjeluje iznimno veliki broj vojnih zrakoplova. Rekordnih 535 zrakoplova iz 2003. osiguralo je RIAT-u mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda.

 

Ovogodišnjim sudjelovanjem HRZ i PZO-a Hrvatska postaje 56. država čije ratno zrakoplovstvo ima priliku predstaviti se na toj manifestaciji. Za Krila Oluje ovo je 43. nastup izvan Hrvatske na međunarodnim zrakoplovnim smotrama i nakon jednogodišnjeg izbivanja povratak na veliku letačku scenu. 

Iz kategorije: Vijesti