Datum objave: 06. Lipanj 2016

Uspješna "Šibenska priča o disleksiji:Teškoće kod djece sve se ranije otkrivaju

Diana Ferić
Diana Ferić

Povećava se broj djece kod kojih je otkrivena disleksija- teškoće u pisanju i čitanju, ali i djece s autizmom, upozoreno je na seminaru „Šibenka priča o disleksiji“ koji je proteklog vikenda u Šibeniku organizirala županijska udruga „Izvor ljubavi“ koja pomaže djeci s disleksijom. Predavanje o tome održala je prof. Željka Butorac koja i izravno sudjeluje svake godine kod testiranja prvašića.

„ Otkrivamo disleksiju i kod manje djece, ali i kod djece u višim razredima pa i kod srednjoškolaca.To što je veći broj djece s disleksijom ne mora značiti da se njihov broj apsolutno povećava nego da su stručnjaci i javnosti više senzibilizirani na te teškoće pa se u više slučajeva uočavaju no ono što je sigurno jest da raste broj djece s autizmom. Istraživanja koja dolaze iz SAD –a govore o tomu da se broj takve djece povećava za 500 posto u odnosu na prijje 15 godina. Evo primjera i iz Zagreba. Samo u jednoj osnovnoj školi sada smo imali na testiranju četvero autističke djece“, ističe Željka Butorac koja upozorava da je u tomu vrlo važno da se disleksija kod djece primijeti u što ranijoj dobi i da za to budu educirani i stručnjaci u vrtićima i školama jer je tada moguće izbjeći mnoge posljedice.

 

„Djeca s disleksijom nikad neće do kraja uspjeti prevladati te teškoće s čitanje ili pisanjem, disleksija ostaje kod njih prisutna, ali će naučiti kako te teškoće prevladati i kako savladavati školsko gradivo“, objašnjava ona.

 

Na seminaru je bilo riječi i o nasilju nad djecom budući da djeca s disleksijom čest,o zbog svojih teškoća koje okolina ne razumije u školi postanu predmetom izrugivanja, ali nekada se o oni pretvore u zlostavljače ipriklanjaju se nasilnom ponašanju. „ Vrlo je važno zbog toga u ranoj dobi otkriti te teškoće i toj djeci pomoći da ih prevladaju, da se usmjere na ono za što su talentirana, a ne da ih se gura u neka devijantna ponašanja, ističe prof. Meri Butirić, predsjednica Udruge za osobe s disleksijom Dyxy iz Splita. Majda Ivanda predsjednica Udruge „Izvor ljubavi“ ističe kako je prezadovoljna odazivom na ovogodišnji seminar na kojem je sudjelovalo 50 – tak roditelja i stručnih djelatnika iz vrtića i škola.

 

„Već po tome se vidi da smo kroz protekle godine uspjeli razviti svijest u javnosti o tome što je disleksija i koliko je važno njezino rano otkrivanje i suradnja roditelja i obrazovnih ustanova. Drago mi je i što su nam se pridružili i predstavnici županijske vlasti i time pokazali da cijene i prepoznaju to što radimo“, kazala je Ivanda upozoravajući na dugogodišnji šibenski problem u radu s djecom s disleksijom, a to je što nema logopeda koji bi im bio na raspolaganju pa ne bi bilo naodmet da se kod dodjela studentskim stipendija usmjere mladi k tom zanimanju koje je deficitarno. 

 

Iz kategorije: Vijesti