Datum objave: 06. Lipanj 2016

Mileta nakon povratka kući: Suradnja sa Šibenikom Kini otvara vrata tržišta Europske unije

Šibenik News
Šibenik News

Dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Matija Bumbak krajem prošlog tjedna vratili su se iz radnog posjeta Narodnoj republici Kini gdje su proveli tri tjedna na poziv kineske Vlade. 

 

Mileta i Bumbak bili su predstavnici Hrvatske kao jedne od zemalja od posebnog interesa gospodarskog giganta za koji će dogradonačelnik u usputnom razgovoru kazati da Kina ni izbliza nije ono što mislimo. 

 

Njihovom odlasku na edukaciju u Kinu, prethodio je posjet kineskog atašea Šibeniku koji se, između ostalog, oduševio ovdašnjim renoviranim tvrđavama u čiju je kulturno - povijesnu ostavštinu, njihov kamen implementirana suvremena tehnologija kakve zapravo dotad nije bilo u Europi pa ju je Grad Šibenik za potrebe djelovanja tvrđava morao uvesti iz prekooceanske Amerike. 

 

Kineski ataše prepoznao je potencijal Krešimirovog grada i kao svojevrsna vrata na tržište Europske unije koja zasad odolijeva primiti proizvode s oznakom kineskog porijekla. 

 

-Kina je uspjela ući u Rusiju i sad ciljaju na JI Europu. Hrvatska je u Europskoj uniji i mi kao Šibenik tu imamo jednu zgodnu luku za moguć prekrcaj kineske robe, imamo željeznicu koja je doslovno jedan od najjeftinijih prijevoza robe u srce Europe - objasno je Mileta, dodajući da je Kinezima posebno zanimljiva ovdašnja industrijska zona PODI. 

 

Nekoliko je razloga zbog kojih kinesko tržište rado gleda na potencijal zone, a jedan od njih je cijena. Naime, prema riječima dogradonačelnika, Kinezima je i tri puta trebalo objašnjavati kako cijena od pet eura po kvadratu na PODI-ma nije cijena mjesečnog najma zemljišta već kupovna cijena istog. 

 

Drugi razlog zbog kojih je PODI privlačan kineskim trgovačkim posrednicima je činjenica da se zona nalazi na tlu Europske unije te bi proizvodi nastali na šibenskom zemljištu imali oznaku 'Made in EU' te im kao takvima ništa ne bi stajalo na putu ulaska na tržište zemalja diljem Starog kontinenta. 

 

-Već su me bili kontaktirali, a da se nisam ni vratio doma - kazao je za Županijski radio Šibenik, dogradonačelnik Mileta nakon povratka u Krešimirov grad.

 

 

Iz kategorije: Vijesti