Datum objave: 09. Svibanj 2016

Franko Vidović (SDP):Prije 71 godinu pobjeđeni su neki fašistički režimi, ali ne i fašizam

Šibenik News
Šibenik News

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Šibenik, Franko Vidović čestitao je Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom u priopćenju u kojem, između ostalog stoji, naša je obveza da i dalje radimo na promociji antifašizma i približavanju ideala i ciljeva tog svjetskog pokreta među ljudima, a posebice mladim naraštajima.

 

Priopćenje prenosimo u cjelosti.

 

Na današnji dan, 9. svibnja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, čime je službeno slomljena jedna ideologija koja je odnijela desetke milijuna ljudskih života. Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su se svrstale uz antifašistički pokret i pružile oružani otpor fašistima. Iako je rat službeno završen tek nekoliko mjeseci poslije kapitulacijom carskog Japana, u svim zemljama Europe 9. svibnja obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom.


Dan pobjede obilježava se i kao Dan Europe u spomen na povijesnu deklaraciju Roberta Schumana iz 1950 godine. Tadašnji francuski ministar vanjskih poslova i jedan od pokretača europske integracije iznio je ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi učinila rat između europskih nacija nezamislivim i nemogućim.


Danas smo svjesni da prije 71 godinu jesu pobijeđeni neki fašistički režimi, ali nažalost ne i sam fašizam. On je ostao na životu do danas, na svim kontinentima, pa i na europskom tlu. Naša je obveza da i dalje radimo na promociji antifašizma i približavanju ideala i ciljeva tog svjetskog pokreta među ljudima, a posebice mladim naraštajima.


GO SDP-a Šibenik svim građankama i građanima Šibenika i Šibensko-kninske županije ovim putem čestita 9.svibnja, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.
 

Iz kategorije: Vijesti